Kako zadržati turiste u Mostaru?

Prvi put sam u Mostaru i mogu reći kako je grad jednostavno divan. Možda ga opet posjetim.

Tako svoj kratki boravak u gradu na Neretvi opisuje Elizabeth, turistkinja iz Norveške koja je očarana ljepotom hercegovačkog turističkog bisera. Sličan komentar dobili smo i od Grozdane koja se put Hercegovine zaputila iz SAD-a.

– Ovdje sam svake godine i mislim da ću dolaziti i ubuduće. Sviđa mi se Mostar, grad je prekrasan, kazala je Grozdana.

Obogatiti ponudu

U očima turista Mostar i jest turistički biser, međutim, mostarski turistički djelatnici godinama muku muče s istim problemom – kako zadržati goste? Kako jedno-dva noćenja pretvoriti u pet-sedam dana? Što učiniti da Mostar od usputne prolazne destinacije postane krajnje odredište?

Direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić taj proces opisuje kao svakodnevnu borbu.
– Turiste možemo zadržati kvalitetom ponude i poboljšavanjem infrastrukture koja prati turizam. Sve što se napravi za naš boljitak, to odgovara i turistima. Dogradnjom sadržaja i njihovim poboljšanjem može se utjecati i na bolju ponudu, a samim time i turisti će biti zadovoljniji. To je jedan od načina kako zadržati turiste, kazao je Krešić za Dnevni list.

U špici ljetne sezone stara gradska jezgra obično je prepuna turistima iz cijelog svijeta. Međutim, većina njih kroz Mostar ‘samo’ prođe i nastavi put prema Međugorju, Dubrovniku, Jadranu…
Mladen Čizmić iz mostarske turističke zajednice smatra da ulaganja u turistički sektor moraju biti veća kako bi se, jednostavno rečeno, obogatila ponuda.

– Turisti se mogu zadržati na bh. destinacijama ulaganjem u turistički sadržaj, njihove objekte i ponudu. Turistička je ponuda širok pojam, od cvijeća na ulicama, do biciklističkih staza, od mjesta za planinarenje, welnessa, pa do kongresnog turizma, ističe Čizmić.

Činjenica je da turisti čim ‘iziđu’ iz stare gradske jezgre dožive, takoreći, hladan tuš. Dočekaju ih ruševni objekti koji 20 godina nakon rata i dalje ‘krase’ središnji dio grada, a ‘mirisi’ iz ‘malih odlagališta’ kakvih je u Mostaru stotine dodatno pokvare dojam gostima.

– Ima puno stvari koje bismo mi željeli popraviti, kao što su nezavršeni objekti u gradu, uređenje Bune, okolnog mjesta koje je u lošem stanju. Valjalo bi i da se socijalna slika u Mostaru poboljša. Mostar sigurno ima dobru turističku perspektivu, ali potrebno je još više ‘zapeti’ i generalno poboljšati situaciju. Raduje me što se izgradilo dosta novih objekata i što se Mostar polako vraća svom starom turističkom renomeu, kazao je Čizmić, koji napominje da postoje i određene zakonske manjkavosti koje koče razvoj turističkog sektora.

– Veliki je problem zakonska regulativa, odnosno zakoni o turizmu koji nisu dobro urađeni. Zakon se nije mijenjao od 2003. godine. Mostar nema svoju turističku zajednicu, nego ima svoje podružnice, a to je velika kočnica, kaže Čizmić.

Gosti dolaze, ali…

No, ljudi koji se bave ovom djelatnošću nemaju vremena čekati bolje zakonske regulative. Svakodnevna ‘borba s gostima’ nije nimalo laka i iziskuje velike napore. Primjerice, iz hotela Emen napominju da je ove godine primjetan blagi pad noćenja.

– Mi u motelu Emen nemamo neki veliki kapacitet. Imamo prosječno popunjene sobe, ali to nije onako kako je bilo ranijih godina. Ono što se vidi kroz stari grad jest da se sve se svodi na Međugorje, a komunikacija podružnica turističkih zajednica Međugorja i Mostara je slaba, ističe PR motela Emen Alisa Gluhović.

U razgovoru s brojnim turistima koje smo zatekli uglavnom u starom gradu stekli smo dojam da su uglavnom zadovoljni onim što vide, ali ima i onih koji navode određene primjedbe poput manjka parkirališnih mjesta i ‘viška’ smeća na vidnim mjestima. Statistički podaci pokazuju da Mostar ipak iz godine u godinu posjećuje sve više ljudi, a na gradskim vlastima je da zajedno s turističkim djelatnicima gostima iz cijelog svijeta Mostar učine gradom u kojem će željeti boraviti više od jedne šetnje starim gradom.

Ponuda

Turizam u Mostaru je već gospodarska grana. Sadržaji koji se nude turistima jesu kulturno-povijesni spomenici, krenuvši od Starog mosta, Starog grada, građevina iz austro-ugarskog doba i muzeja, do okolice Mostara kao što je to Blagaj. Također, tu je i gastro ponuda Hercegovine, koja je jako značajna kada je u pitanju turizam, istaknuo je direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

(Dnevni list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.