Kako vam rupe na cesti mogu oštetiti automobil?

Evo što trebate provjeriti nakon što naletite na rupu na cesti.

Nakon zime kreće tzv. “sezona rupa na cesti”, vrijeme između zime i proljeća s promjenjivim temperaturama koje utječu na stvaranje pukotina u asfaltu i njihovo širenje. Velike količine padalina od pukotina rade rupe, pa se često događa da tijekom vožnje izbjegavajući jednu rupu naletite na drugu. U tom slučaju trebate znati da ona može napraviti štetu na vašem vozilu i da to trebate odmah provjeriti, piše Geico, a prenosi Index.hr.

Evo na što sve trebate obratiti pažnju nakon što naletite na rupu na cesti.

Gume

Ako ste naletjeli na rupu, moguće je da vam je oštetila gumu. Iznenadno pomicanje zraka u njoj može se očitovati kao ispupčenje na vanjskom dijelu gume, a udarac može izazvati gubitak tlaka u gumi, što će vam odmah pokazati lampica na ploči s instrumentima. Čak i ako se lampica ne upali, trebate provjeriti gumu i vidjeti ima li nekih ispupčenja koja se obično javljaju sa strane, a ne na gasu. U tom slučaju oštećenje može biti unutarnje i morat ćete promijeniti gumu.

Kotači

Oštri kutovi rupe mogu oštetiti i kotače. Prvo trebate pogledati ima li pukotina na kotaču, osobito u dijelu gdje se guma i kotač dodiruju. Ako je kotač savijen, neće se okretati lako, a moguće je i da je oštećen dio gdje guma prianja na kotač. Ako je oštećenje vidljivo, naplatak će se najvjerojatnije morati mijenjati.

Suspenzija i upravljanje

Ako primijetite da vam auto vuče ulijevo ili udesno, moguće je da je rupa iskrivila jednu ili više komponenata povezanih s ovjesom i upravljačkim sustavom. To neće samo dovesti do problema u upravljanju, nego će utjecati i na kraći rok trajanja guma. U tom slučaju trebate provjeriti tzv. špuru, ali i vizualno provjeriti podvozje, prenio je Index.hr.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.