Kako su Mirko Grbešić i ekipa Mepas malla ponizili Ljubu Bešlića i Grad Mostar

‘Volio bih da Mirko Grbešić preuzme dvoranu pod koncesiju”, famozna je izjava gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, koju je izrekao nakon što je ovaj širokobriješki poduzetnik za manje od dvije godine uradio više nego što su on i njegovi suradnici uspjeli u osam. Vjerojatno nije ni shvatio kako su te riječi u sebi sažele svu patetiku, nemoć i nesposobnost njegove administracije, a koja je praktično utjelovljena u prizoru dva gradilišta koja su se nalazila tik jedno do drugog.

Spomenik nemoći Grada Mostara

Dok je Grbešićevo gradilište u vrlo kratkom razdoblju stasalo u vjerojatno najpoznatiji poslovni objekt u BiH, dvorana se i dalje ”natezala” ne bi li napokon dosegla svoju prvu etažu. Ali, uzalud! Danas gradilište dvorane zjapi prazno, a vjerojatno je i Bešliću jasno kako se ništa neće promijeniti, barem ne do kraja njegovog mandata, kojem se odbrojavaju dani. Je li se zato odlučio našaliti ili je uputio jedan ozbiljan apel, sasvim je nevažno. Cilj tih riječi, bez obzira znao to Ljubo ili ne, nije bio potaknuti neke konkretne pomake, koliko istaknuti realno stanje u kojem se Grad Mostar nalazi – stanje nemoći. Mogli su novinari putem medija koristiti bezbroj analiza i podataka ne bi li javnosti prikazali kakva je njihova vlast, ali nitko to nije slikovitije dočarao od Mirka Grbešića i njegovog Mepas malla. Pored toga što je ovaj objekt istaknuo Mostar kao jedno od najvažnijih trgovačkih središta u regiji, u isto vrijeme postao je i spomenik nemoći onih koji bi stvarno trebali osigurati napredak ovome gradu i njegovim građanima. Gotovo da Bešliću i njemu sličnima govori: Ovako se to radi! Ovako se gradi! Ovako se privlače investitori! Ovako se posluje s velikim svjetskim tvrtkama! Ovako se izgradi objekt za manje od dva desetljeća! Da ne nabrajamo dalje. I kada je izgledalo kao da Mepas mall ne može više poniziti mostarske dušobrižnike, uslijedila je nova lekcija! Za samo par dana moći će reći i: Eto vam i to kino više! Kad niste znali sami, mi ćemo to učiniti za vas.

”Grbešića za gradonačelnika”

Nije Grbešićeva radna ”mašinerija” u Mostar privukla bilo kakvo kino. Za par dana bit će otvorena vrata ni manje ni više nego prvog multipleks CineStar kina u BiH. Veliki je to korak za grad u kojem već godinama nema uvjeta za razvijanje navike odlaska u kino. Da ste u tom razdoblju upitali bilo koju Mostarku ili Mostarca kakvo kino žele, zasigurno većina njih ne bi tražila ono najglamuroznije. Nisu ljudi od ovakvog grada očekivali multipleks kino s pet dvorana, 3D tehnologijom i ostalim čudesima. Dovoljno bi im bilo da su imali jednu salu s velikim platnom i mogućnost kupovine nešto grickalica i sokova. Ali, Ljubo i ekipa ni to nisu mogli. A koliko ih je to moglo koštati? Iako ćemo ostavit nekom drugom da to točnije kaže, možemo konstatirati kako ih sigurno ne bi koštalo puno više od skupocjenih automobila koje voze, vikendica na moru, ili bespotrebne administracije na kojoj se godinama rasipaju. No, nećemo se baviti matematikom. Dovoljno su stvari jasne i nije potrebno raditi nekakve detaljnije kalkulacije kako bismo shvatili da je Mirko Grbešić sa svojim trgovačkim centrom više usrećio građane Mostara, negoli Bešlić u oba svoja mandata. Vjerojatno su zbog toga neki ljudi, kada se otvarao Mepas mall, u zafrkanciji povikivali ”Grbešića za gradonačelnika”. Zašto ne?! Pa on je investirao i privukao puno više tvrtki u Mostar nego što bi Ljubo uradio za još dva mandata. Naravno, netko se neće složiti. Nekome je i taj Grbešić obični ”znate već što”. To je ovdje normalno, jer ovo je ipak Mostar, ovo je ipak BiH. Ali, na kraju, dobro bi bilo poslati poruku i ”šaci” mostarskih malograđana koji gaje animozitet prema svojim sunarodnjacima iz zapadne Hercegovine: sljedeći put kad pođete ”hakat”, razmislite dobro…možda nam baš oni izgrade dvoranu.

(Marin Vučina | Pogled.ba)

22 komentara

 • Srusite betosnku staklenu nakaradu u centru grada. Nije joj mjesto tu!
  Dalje, zasto se “znate vec sto” pise pod navodnicima i zasto se ne iskoristi pravi (svima poznati) izraz?

 • Otvori Grbešicu u mepas mallu djecje trgovine H&M i C&A to ti je pametnije nego onaj prenatal i ostale sto obaraju s nogu sa skupim cjenama,ono treba zatvorit al zatvorit ce se svakako ubrzo jer nije nitko lud ondje kupovat,zato otvori pa ces vidjet prodaje i zarade

 • samo se vi držite ispijanja kava, tračanja, hapanja, pijančevanja, kladionice, govorite španski trg, ponavljajte jedne te iste fore, gledajte tko ima para…. i štrucu će te kupovat iz Širokog.

 • treba pošteno govorit , svaka čast na ovome projektu-neka širokobriježana to su najpošteniji ljudi,a ne naši ovde u mostaru cignluk malo žešći,kad nešto napraviš svi ljubomorni sramota živa…..

 • Super što je otvoreno kino.I to je jedino što valja.Trgovačkih centara imamo napretek,pa nam još jedan nije uopće trebao.Ali trebalo je oprati lovu naravno.Ne daj Bože da su uložili u kakvu proizvodnju i stvaranje nekakvih stvarnih vrijednosti.

 • građanin 25/07/2012 at 11:34 – Reply
  Otvori Grbešicu u mepas mallu djecje trgovine H&M i C&A to ti je pametnije nego onaj prenatal i ostale sto obaraju s nogu sa skupim cjenama,ono treba zatvorit al zatvorit ce se svakako ubrzo jer nije nitko lud ondje kupovat,zato otvori pa ces vidjet prodaje i zarade

  Čuj, H&M je jeftiniji od perenatala i ostalih. Ako zelis dobru i kvalitetnu robu mora biti skuplja. Nemorate Vi, gospodine govorit sta ce se zatvarat, mislim da Vas posao nije da se oko toga brinete, izvolite pa Vi otvorite Mepas pa onda pogledajte kako je to, a ne samo siriti traceve!

  • Imam dijete, imam za njega i odjeće iz Prenatala, imam i iz H&M i C&A. Ne vidim nakon pranja i nošenja da je ova iz Prenatala bolja ili kvalitetnija. Znam samo da je ova iz H&M i C&A povoljnija. A mali tako brzo raste da već za tri mjeseca ne može nositi istu odjeću.
   Mislim kako Grbešić ne može utjecati na to tko će biti zainteresiran zakupiti prostor u njegovom mallu. Jer ne otvara on trgovine, nego on zainteresiranim iznajmnljuje prostor. H&M i C&A jednostavno još nisu prisutni na tržištu BiH, imaju oni svoje razloge i svoju strategiju.
   Ali zato Split nije daleko, osim toga tamo centri imaju normalne garaže i imaju igraonice za djecu.

 • Mirko ostavi se više Mostara…zar se ne može u Široki uložiti nešto…a vi jabukovci ovaj tekst i priča o nekom animozitetu Mostar-Široki vam je stvarno djetinjasta i bezveze…svidjeli ste mi se ali ove tekstove ne prenosite jer su neozbiljni

 • Poštovani Gospodine Mirko!
  Radio sam u Mepasu i nikada u svom životu kod boljeg i poštenijeg gospodina , čovjeka nisam radio . Hvala Bogu dragom da postojiš Mirko .
  Hvala.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.