Kako se zaposliti u Njemačkoj?

Sve veći broj ljudi iz BiH odlazi raditi u Njemačku. Njemačko veleposlanstvo u BiH je zatrpano zahtjevima za vizu, a poslodavci nude dobre uvjete za odlazak u ovu zemlju. Osim medicinskih sestara i tehničara, sada se traže i liječnici opće prakse.

Samira je samo jedna od mnogih iz BiH koja uskoro odlazi u Njemačku. Sa završenom srednjom medicinskom školom i odrađenim stažom, ovdje nije mogla pronaći posao. Ali je zato projekt Triple Win kojeg provodi Njemačka agencija za razvojnu suradnju – GIZ bio pravi odgovor na zaposlenje. Posao u Njemačkoj već je čeka, piše N1.

“Osigurali su mi prije svega intenzivan tečaj u trajanju od pet dana tijekom tjedna. Već sam započela B1, u projekt sam ušla u travnju i odmah su mi u svibnju našli posao u Sveučilišnoj klinici u Bonnu”, rekla je Samira Neradin.

Osim tečaja njemačkog jezika, putnih troškova za odlazak u Njemačkuposlodavac osigurava i priznavanje diplome u ovoj zemlji. Najkasnije nakon godinu dana počinje raditi kao priznata medicinska sestra, a dok se ne završi proces nostrifikacije Samira će raditi kao pomoćna medicinska sestra.

“Ako ovdje nemate posao i perspektivu i ako vam se za posao u Njemačkoj kroz naš projekt nudi 1.900 eura bruto za početnu plaću prije priznavanja diplome naravno da to stvara neku konkretnu perspektivu za vas i obitelj. Za sada nismo imali negativnih iskustava“, kazala je Azra Ramić, voditeljica GIZ projekta Triple Win.

“Imam mogućnost da studiram dalje jer je to Sveučilišna klinika gdje postoji Medicinski fakultet tako da imam mogućnost napretka a obzirom da sam mlada želim da dalje napredujem“, istakla je Samira Neradin.

Samo u proteklih pet godina, preko projekta Triple Win u Njemačku je otišlo raditi 400 osoba, medicinskih sestara i tehničara. No, već sada se traže i liječnici opće prakse.

“Potražnja za doktorima i medicinskim osobljem je već sad velika. Prema rezultatima nekih studija u Njemačkoj je jedan njegovatelj zadužen za deset pacijenata. Radi usporedbe u Norveškoj taj odnos iznosi 1:4 zato su Nijemci i otvorili tržište rada u tom sektoru za radnike koji ne žive u članicama EU”, rekao je Srećko Matić, novinar DW.

To je i razlog zašto je Njemačko veleposlanstvo u BiH zatrpama zahtjevima za vizu.

“Obzirom na trenutnu veliku potražnju za terminima, molimo da obratite pažnju na to da period čekanja između registracije i potvrde termina može trajati i nekoliko mjeseci. Iz tog razloga molimo da se u tom razdoblju ne raspitujete o statusu Vaše registracije odnosno termina”, priopćeno je iz Veleposlanstva.

Potrebe Njemačke za medicinarima su velike, a zainteresiranost BiH da te iste ljude i zadrži skoro pa nikakve.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.