Kako se u BiH prikuplja i uništava nelegalno oružje?

Tijekom prošle godine uništeno je 2.490 komada oružja i dijelova oružja u željezari „Ilijaš“.

MUP Županije Središnja Bosna izvršio je samostalno uništavanje 104 komada oružja i 15 komada spremnika za streljivo.

Prema podacima Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini tijekom 2022. godine oduzeto je 1.234 komada oružja u nelegalnom posjedu građana, 49.889 komada streljiva i 31 komad minskoeksplozivnih sredstava i i 10,8 kilograma eksploziva.

Od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno je uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja.
Ovo je rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, navode u Koordinacijskom odboru, javlja N1.

U Londonu 10. srpnja 2018. godine, na Summitu zemalja Zapadnog Balkana usvojena je Mapa puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zlouporabe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem na Zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Mapa puta definira jasne ciljeve i mjere za jačanje kontrole SALW-a kroz prevenciju, istraživanje i procesuiranje ilegalne trgovine SALW-om. Ovaj regionalni dokument je kompatibilan sa Strategijom BiH i u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem okuplja mnoge međunarodne organizacije kao što su UNDP, SEESAC, UNODC, OSCE i druge.

S obzirom na to da se godinama govorilo o čak 750 tisuća komada ilegalnog oružja u BiH, iz Koordinacijskog odbora kažu, ne raspolažu takvim podatkom.

Na razini države postoji Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i ima kontinuitet još od 2006. godine. Posljednja je donesena za razdoblje 2021-2024 godine i usvojilo ju je Vijeće ministara BiH na 28. sjednici 24. veljače 2021. godine.

Ipak, sve operativne aktivnosti na prikupljanju ilegalnog oružja su u rukama nižih razina vlasti, županijskih, entitetskih i MUP-a Brčko Distrikta.

U Bosni i Hercegovini je na snazi 12 Zakona o oružju koji su djelomično usklađeni s Direktivom EU 555/2021.

Trenutno je Zakon o oružju i streljivu Unsko sanske županije najusklađeniji te služi kao uzorak za usklađivanje u drugim županijama, Brčko Distriktu i RS.

U suradnji s policijskim agencijama u BiH te uz podršku UNDP ureda u Sarajevu, provodile su se tijekom prošle godine, fokusirane kampanje podizanja svijesti građana, “Oružje ne štiti, oružje ubija”!

Tom prilikom u osnovnim i srednjim školama, educirani su učenici o opasnostima vezanim za zlouporabu malog i lakog oružja. Tako je u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ obuhvaćeno ukupno 18.300 učenika, iz 130 škola širom Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)

 

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.