Kako se u BiH liječe djeca zaražena koronavirusom? – Jabuka.tv

Kako se u BiH liječe djeca zaražena koronavirusom?

Infektolog dr. Ednan Drljević rekao je kako u prethodnih sedam mjeseci, otkako traje pandemija koronavirusa, nije bilo težih slučajeva zaražene djece u BiH.

Djeca ne obolijevaju tako teško niti se uključuje terapija. Sva sreća da u ovih sedam mjeseci nismo imali ozbiljnih slučajeva i da je trebala terapija, kazao je dr. Drljević za N1 televiziju.

Također, rekao je i kako nema lijekova koji su na raspolaganju za djecu i trudnice, jer su to teži lijekovi, kao što je remdesivir, koji se ne preporučuje toj skupini ljudi.

Davali su lijek Aluvia, ali više ne daju ni njega, jer kod trudnica nema efekt, tako da, kako je rekao dr. Drljević, ne ostaje ništa drugo nego kako su do sad liječili trudnice i djecu, odnosno simptomatskom terapijom.

Dr. Drljević je govorio i o hospitalizaciji djece u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Prije 4,5 mjeseci smo sve pozitivne primali, odnosno djecu koji su bili s roditeljima, ali nije bila posebna terapija za njih. Sada ne primamo djecu na hospitalizaciju jer djeca većinom imaju lakšu kliničku sliku te ih liječimo tako da im se nosnice ispiraju morskom soli, dajemo vitamine i probiotik, rekao je dr. Drljević za N1.

Naglasio je kako morska sol navodno smanjuje mogućnost virus prodire u krv te da kada se nosnice ispiru morskom vodom ili fiziološkom otopinom, tada se komplikacije rjeđe razvijaju.

Govoreći o dosadašnjim slučajevima poroda, sva novorođenčad od pozitivnih majki su bili negativni, ali da su neke bebe držali uz majku dok majka ne ode kući. Podcrtao je kako i u tom slučaju nije bilo teških komplikacija.

Što ako je neka odrasla osoba ili dijete alergično na penicilin.

Sumamed se daje alergičnima na penicilin, odnosno njega mogu primati, a taj lijek se i daje u većini slučajeva. Kada su u pitanju superinfekcije, daje se Ceftriaxone antiobitik, naveo je za N1.

BiH će nabaviti remdesivir, lijek koji se trenutno koristi za liječenje koronavirusa, i to pacijenata koji su stariji od 12 godina i koji se nalaze u teškom stanju, imaju upalu pluća i potrebna im je terapija kisikom, a dr. Drljević je rekao kako su do sada neki zaraženi taj lijek kupovali u privatnoj liniji, ali da ga je službeno odobrilo Federalno ministarstvo.

Naglasio je kako je to dosta skup lijek, odnosno 10 -ak doza koliko je potrebno za liječenje 20 pacijenata, košta više od 100.000 KM te se nada da će biti raspoređen i u Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.