Kako se Crna Gora sprema za turističku sezonu: Dvije ležaljke u 16 kvadrata

Svi se pitamo hoćemo li i kako ove godine ljetovati.

Nošenje maski i rukavica, kao i socijalna distanca, nešto su na što ćemo morati obraćati pozornost i u razdoblju koji nam slijedi te se postavlja pitanje hoćemo li se, ukoliko se granice i otvore, moći doista opustiti na odmoru.

Kakav je plan za ljetnu sezonu u Crnoj Gori i hoće li granice biti otvorene, ispričao je državni tajnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

Siguran sam da će granice biti otvorene. Mi smo ponosni na ono što je, kada je ova pandemija u pitanju, uradio naš Institut za javno zdravlje. Već više od sedam dana nemamo nijedan registriran novi slučaj. Nadamo se da će polako početi se otvarati granice, to je pravac u kojem idemo, da se uspostavlja promet, prvo u okviru Crne Gore, a potom i međunarodni promet. Kada, o tome će odlučiti epidemiolozi, ne turistički radnici, rekao je Davidović za TV Prva.

On je kazao i da je 18. svibnja datum za koji je planirano otvaranje svih ugostiteljskih objekata “u skladu s tri stadija laganog popuštanja svih ograničenja koja su uvedena u prethodnom razdoblju” te je iskazao nadu da će ljetne sezone ipak biti.

To će svakako biti jedan novi vid turizma, ta fraza kontroliranog turizma već se odomaćila, ali se nadamo da će turističke sezone biti. Vjerujem da ćemo se svi lako na to privići, jer nam je svima cilj zaštita zdravlja kako zaposlenih u turizmu, tako i turista, istaknuo je Davidović.

Mada je i dalje sve neizvjesno i rano za velike prognoze, neki modeli koji će se primjenjivati, već su poznati.

Svjedoci smo da pandemija popušta u nekim državama Europe tako da vjerujemo da će veći dio tržišta biti otvoren. Ipak, ako znamo da negdje postoji žarište, bilo bi neprirodno da se uspostavi promet s tom državom. Početkom ovog tjedna, bio je sastanak ministara turizma zemalja Europske unije tako da su oni sebi dali tridesetak dana da vide na koji će način putovanja biti omogućena, objasnio je on.

Što se tiče zdravstvenih putovnica o kojima je bilo riječi da će biti potrebni ukoliko se krene na putovanje, Davidović kaže da je i za to još rano, ali ističe da “kao što se svi zajedno borimo protiv pandemije, tako ćemo i u tim situacijama zauzimati zajednički stav i da će to biti zajednički poduhvat svih država i turističke privrede u svakoj državi”.

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem, a uz kupaći kostim, nosit ćemo i maske i rukavice – je li to ovogodišnji scenarij za boravak na plaži?

Svi se navikavamo na taj novi trenutak socijalne distance i to će, vjerovatno, trajati još neko vrijeme. U otprilike 16 kvadratnih metara moći će biti dvije ležaljke, ali ako, pak, dođe višečlana obitelj, onda je situacija drugačija. Sigurno će se ići na dezinfekciju ležaljki na dnevnoj razinu, a već se radi analiza koje su to supstance koje bi osigurale najviši stupanj sigurnosti, zaključuje Davidović.

Spas turizma: Hrvatska će model “češkog turističkog dolaska” predložiti Austriji i Mađarskoj

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.