Kako roditeljske svađe utječu na djecu?

Jeste li se ikad pitali kako vaš i partnerov odnos utječu na vaše dijete? Da je loše svađati se pred djecom sigurno već znate. Međutim, postoji nešto što djeca mogu naučiti slušajući roditeljsku svađu. Zanima vas što? Pročitajte u nastavku…

Poznato je da su djeca koja rastu u nasilnoj sredini kasnije sklonija depresiji, antisocijalnom ponašanju ili nasilju. Novija istraživanja su pokazala da djeca koja su izložena visokim razinama neslaganja u obitelji ili koja svjedoče fizičkom nasilju pokazuju moždane reakcije slične onima kod vojnika u borbi.

Čak i ako u vašem domu nema fizičkog nasilja, imajte na umu da česte i neugodne svađe mogu jako loše utjecati na vašu djecu.

Znači li to da sve rasprave treba sakriti od djece? Ne baš. Važno je pokazati im kako zdrava svađa izgleda.

Portal Jabuka.tv vam donosi nekoliko važnih savjeta Dr. Dane Dorfman, psihoterapeutkinja s doktoratom i bogatim iskustvom u radu s djecom, tinejdžerima i obiteljskim odnosima.

Ne držite stvari u sebi
Suzdržavanje od svađe može često nagomilati više stresa od same svađe. Djeca osjećaju da nešto ne govorite, da nešto skrivate i onda zamišljaju što bi to moglo biti, a često ono što zamišljaju može biti puno gore od stvarnog razloga vaše ljutnje.

Pokažite primjerom kako se to radi
Imajte na umu da i vaše dijete mora proći svoje male svađe, na igračištu, u vrtiću ili školi i sa vršnjacima. Pokažite mu kako se to radi: Izbjegavajte pogrdne i ponižavajućeriječi i izraze, izrazite svoje osjećaje („ljuti me to što… frustrira me…“) i nikako nemojte pribjeći fizičkom nasilju.

Objasnite im što se dogodilo
Svađanje pred djecom ih može naučiti važnu životnu lekciju: Ljudi se mogu svađati, a i dalje ostati povezani. Svađe ne završavaju odnose. Objasnite im da se „mama i tata ponekad svađaju ali da se i dalje vole i da rade na rješenju problema.“

Pomirite se
Ako su djeca već svjedočila svađama, mogu ponekad svjedočiti i pomirenju. I nemojte glumiti pomirenje samo zbog njih i pred njima: djeca osjete neiskrenosti i to vam mogu zamjeriti.

Imajte ove stvari na umu sljedeći put kad vas rasprava o boji zidova ili čarapama na podu ponese u krivom smjeru. Mislite na djecu i upamtite da je način na koji se vi nosite sa nesuglasicama model koji će oni ponijeti u život.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.