Kako pravilno napuniti bateriju telefona | Jabuka.tv

Kako pravilno napuniti bateriju telefona

Zašto se vijek trajanja baterije telefona s vremenom pogoršava? Na početku skoro svaka baterija ima dovoljno snage da izdrži cijeli dan, prije odlaska u krevet, ali kako vrijeme prolazi, brzo otkrivate kako baterija drži sve manje i manje.

Dijelom je to zbog korištenja telefona, sa naglaskom na aplikacije koje instalirate, a one se pokreću u pozadini i troše vašu bateriju. Naravno tu je i brdo bezvrijednih datoteka koje se vremenom gomilaju, a svakako jedan od glavnih krivaca, brže potrošnje baterije su i obavijesti ili notifikacije. Što ih više primate, to je veće opterećenje baterije.

Ali druga bitna stvar koju treba uzeti u obzir je ta da se vijek baterije telefona s vremenom prirodno smanjuje, što znači da su sve manje i manje sposobne za držanje istog tempa. Iako bi trebale imati životni vijek između tri i pet godina, ili između 500 i 1000 ciklusa punjenja, baterija petogodišnjeg telefona nikada neće raditi tako dugo i dobro kao potpuno nova baterija.

Međutim, naoružani našim savjetima za najbolju praksu u održavanju baterija, možete produžiti zdravlje baterije vašeg pametnog telefona.

Kada trebam napuniti telefon?

Zlatno pravilo je da bateriju držite na vrhu između 50 i 90% većine vremena. Zato punite kada padne ispod 50%, ali isključite telefon s punjača prije nego što dosegne 100%. Iz tog razloga možda nije najbolje rješenje da vaš pametni telefon ostavite na punjaču uključenog preko noći.

Punjenje vašeg telefona kada se potpuno isprazni nije fatalno za bateriju telefona i čini se nekako logično da se takva situacija izbjegava, ali ako to činite svaki put, to će svakako skratiti vijek trajanja vaše baterije na pametnom telefonu.

Najbolja preporuka, izbjegavajte da baterija telefona padne ispod 20%.

Trebam li bateriju telefona puniti do 100%?

Ne, ili barem ne svaki put kada punite. Stručnjaci preporučuju da punite bateriju od nule do 100 posto (“ciklus punjenja”) jednom mjesečno. Time se ponovno kalibrira baterija, što je slično ponovnom pokretanju računala.

Trebam li puniti telefon preko noći?

U pravilu ne, jer želite izbjegavati punjenje na 100% prečesto, a nećete morati spavati s jednim otvorenim okom, kada se to vrijeme približava.

Međutim, većina modernih pametnih telefona dovoljno je pametna da zaustavi punjenje kada je puna, tako da ne postoji veliki rizik punjenja telefona preko noći.

Ako ga ostavljate uključenim na duže vrijeme, uklanjanje maske može spriječiti pregrijavanje.

Hoće li brzo punjenje oštetiti moj telefon?

Većina novih pametnih telefona podržava brzo punjenje, no često se u kutiji isporučuju sa specijalnim punjačem. Najčešći standard za brzo punjenje je Qualcommov Quick Charge, ali proizvođači telefona često imaju svoju vlastitu alternativu (koja je često puta i brža).

Ovi telefoni imaju poseban kod koji se obično nalazi u čipu poznatom kao Power Management IC (PMIC) koji komunicira s punjačem koji koristite i zahtijeva da šalje više snage u vaš bateriju telefona.

Iako brzo punjenje neće oštetiti bateriju telefona, koja je ionako i predviđena za to, toplina generirana tim punjenjem vjerojatno će utjecati na njen vijek trajanja. Tako je malo vjerojatno da će brza nadopuna brzim punjačem štetiti vašem telefonu, ali dugotrajno i redovito brzo punjenje može značiti da baterija neće trajati toliko dugo koliko bi trajala korištenjem sporijeg punjača. Dakle, na vama je da uravnotežite prednosti bržeg punjenja uz praktičnost.

Kako baterije telefona ne vole ekstremnu toplinu, isto tako ne vole ni hladnoću. Svakako treba izbjegavati držanje telefona u autu na suncu, na plaži, pored peći, ili u snijegu jer bilo kakva drastična promjena temperature ozbiljno utječe na kapacitet i vijek trajanja baterije.

Mogu li koristiti bilo koji punjač?

Gdje je to moguće, upotrijebite punjač koji ste dobili s telefonom, jer će sigurno biti najispravniji izbor. Ili provjerite je li proizvođač telefona odobrio punjače treće strane. Jeftine alternative s Amazona ili eBaya mogu naškoditi vašem telefonu, a bilo je i nekoliko prijavljenih slučajeva jeftinih punjača koji su se zapalili.

To znači da bi vaš telefon iz USB punjača trebao crpiti samo onu snagu koja mu je potrebna.

Memorijski efekt baterije: Istina ili Izmišljotina?

Efekt memorije baterije odnosi se na baterije koje se redovito pune između 20 i 80% i sugerira da telefon može nekako “zaboraviti” tih dodatnih 40% koje rutinski ignorirate, piše PcChip.

Litijske baterije nisu podložne efektu memorije baterije, iako stare baterije na bazi nikla (NiMH i NiCd ) jesu.

Savjeti za pohranu baterije

Nemojte ostavljati litijsku bateriju predugo na 0%, ako je ne koristite neko duže vrijeme, preporuka je da je ostavite na oko 50% napunjenosti.

Za dugotrajniju ne uporabu telefona, normalno napunjena baterija bi trebala gubiti između 5 i 10% svakog mjeseca, stoga bi bilo dobro barem jednom godišnje napuniti bateriju berz obzira što je bila isključena cijelo vrijeme. Jer ako je pustite da se potpuno isprazni na duže vrijeme, može postati potpuno neupotrebljiva.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: