Kako popraviti karoseriju kod malih ogrebotina?

Manja oštećenja i ogrebotine surova su stvarnost i nužnost na našim vozilima, bilo da ste ih zadobili probijajući se kroz puteljke obrasle grmljem ili na parkingu velikog trgovačkog centra.

Doista, nema vozila koje nema barem jednu ogrebotinu (osim, naravno, onih koja su non – stop garažirana!), prenosi Silux.hr.

Ako ste i vi primijetili novu ogrebotinu ili više njih na karoseriji svog automobila, nemojte se odmah bacati u očaj. I za ovaj problem postoji nekoliko rješenja, a da nije nužno iskeširati mnogo novca.

Odmah je jasno da zbog nekoliko ogrebotina nema potrebe odmah bojati cijelu površinu automobila na kojem se nepravilnost uočila. Stoga izbor pada na razne korektivne boje i na poliranje.

Pod korektivnim bojama prodaje se širok dijapazon proizvoda, od raznih markera pa sve do sprejeva. Ovisno o tome kolika je vaša ogrebotina ili ogrebotine, kupit ćete i sredstvo koje odgovara korekciji. Primjerice, ako se radi samo o jednoj blagoj ogrebotini u obliku linije, najbolje je koristiti razne markere za prekrivanje.

Pri tome, dakako, morate dobro paziti da kupite marker baš u onoj boji u kojoj je i vaše vozilo. No, ukoliko se radi o jačoj ogrebotini na široj površini, trebat će koristiti sredstvo u spreju. Koje god koristili, treba dobro pratiti upute proizvođača (obično se tu radi o tome da se ogrebotina treba dobro očistiti i posušiti prije nanošenja korektivne boje, potom da se korektivna boja nanosi samo u jednom sloju te na kraju uvijek dobro posuši, najbolje na suncu). Također, bitno je i da se ogrebotine saniraju prije zime jer ako se ostave da “prezime” vrlo lako bi mogle početi hrđati (pod utjecajem vlage i soli s kolnika) te se proširiti.

Za korektore ćete morati izdvojiti oko 40 do 50 kuna (11-13 KM), dok će vam za razne sprejeve i paste trebati oko 70 do 100 kuna (18-26 KM).-

Također, nemojmo zaboraviti ni na samoljepljive folije koje obično daju i najbolje rezultate, a cijena komada folije ovisi o onome što želite prekriti. Naime, postoje folije za vrata, za branike, haubu, retrovizore… zapravo za svaki vanjski dio automobila. Neka prosječna cijena za veći dio automobila (vrata ili hauba) je oko 200 kuna (52 KM). Možda se čini mnogo, ali s obzirom na rezultat koji se u konačnici dobije, radi se o investiciji koja se itekako isplati. Primjerice, na tržištu postoji visokokvalitetna karbonska folija koja ima garanciju i do sedam godina. Ovakva se često koristi za tuning izgled vozila, ali također i za prekrivanje nepravilnosti u obliku ogrebotina i rupica, ali je i odlična kao zaštita od ogrebotina od kamenčića i sličnog.

Dakako, ne smijemo zaboraviti ni poliranje. Možete ga napraviti sami, ali ga možete i prepustiti profesionalcima. Poliranje uklanja manje ogrebotine ukoliko lak na karoseriji nije puknuo (ovakav, “izdržljivi” lak obično imaju novija vozila), piše Silux.hr.

A za sva ostala oštećenja na vašoj karoseriji (dublje ogrebotine, udubljena, štetu nastalu od tuče i slično), morat ćete se uputiti kod majstora i pripremiti se za nešto izdašnije plaćanje. Naime, u tom slučaju morat ćete posjetiti i autolimara i lakirera. Autolimar će ispraviti lim, dok će lakirer na oštećene dijelove nanijeti boju. Također, primjerice ako je oštećenje na vratima, boja se nanosi na cijela vrata, ne samo na oštećeni dio, čime se trošak povećava.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.