Kako pomoći vašoj djeci da budu prijatelji

Ako imate više djece i brinete se hoće li se slagati ili se borite sa stalnim zanovijetanjem i zahtjevima da „sudite“ koje je od vaše djece „krivo“, „tko je prvi započeo“ i još vas k tome napadaju da „njega/nju više volite“, znajte da niste sami. Brojni roditelji koji imaju više od jednog djeteta se susreću sa takvim problemima, a gotovo svi roditelji bi htjeli da njihova djeca imaju prisan i prijateljski odnos.

Elizabeth Pantley, poznata autorica brojnih knjiga o roditeljstvu (od kojih je najpoznatija Kako uspavati dijete bez plakanja) na svom blogu donosi brojne savjete o roditeljstvu i djeci, a Jabuka.tv je za vas odabrala deset njenih savjeta o braći i sestrama. Točnije, zanimalo nas je što učiniti kako bi se braća i sestre bolje slagali i manje sukobljavali.

braca_jabukatv

Kako postići da vaša djeca budu prijatelji, a ne samo braća i sestre?

1. Cijenite njihove različitosti i sličnosti, a učite i njih da čine isto.

2. Omogućite im da se igraju i zajedno i odvojeno.

3. Potrudite se primjetiti kad su dobri; kad se slažu, pohvalite ih ili nagradite.

4. Nemojte uvijek rješavati njihove razmirice: naučite ih pregovarati jedno s drugim i naučite ih kompromisu.

5. Dopustite im da se žale jedno drugom na vas – to ojačava njihovu vezu, a imaju s kim pričati o vama kad ih naljutite ili rastužite. To će biti posebno važno kad budu u pubertetu ali i od ranih dana trebaju izgrađivati dobar odnos.

6. Nemojte poticati neprijateljstvo favorizirajući jedno od djece, ili uspoređujući ih riječima „on je gori“ ili „on je bolji od tebe“.

7. Ne brinite. Čak i ako se vaša djeca stalno svađaju ne znači da mrze jedno drugo. Mnoga odrasla braća i sestre koja su u odličnim odnosima su se neprestano svađala kao djeca. Prisjetite se sebe i svoje braće i sestara. Jeste li se uvijek slagali?

8. Održite naviku zajendničkog objedovanja. Jedan zajednički obrok cijele obitelji na dan, ili barem tjedan, je jako važan i može puno učiniti za bolju povezanost svih članova obitelji.

9. Naučite ih da „pravedno“ ne znači „jednako“. Pomozite svom djetetu da se usredotoči na svoje potrebe, radije nego na ono što njegov brat ili sestra imaju.

10. Često im recite da ih volite. Voljena djeca su sretnija i veća je vjerojatnost da će se bolje slagati sa braćom i sestrama, kao i sa vršnjacima.

Mi još dodajemo, pokažite im koliko vam znače vaša braća i sestre, kako bi iz primjera učili i prihvaćali jedni druge kao važne oslonce u svom životu.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

Komentiraj: