Kako odabrati savršenu lubenicu?

Omiljeno ljetna poslastica mnogih je lubenica.

Osim što nas osvježava kao nijedno drugo voće, ima brojne blagodati za vaše zdravlje. Uz to što izvrsno hidratizira, bogata je hranjivim tvarima kao i antioksidansima. Poboljšava hidrataciju kože, ima protuupalna svojstva, ali i potiče zdravu probavu.

Otkrijte nevjerojatne prednosti lubenice za vaše zdravlje

No, pitanje koje “muči” mnoge je kako odabrati savršenu lubenicu? Iako brojni tvrde da je lubenicu moguće odabrati samo “tapkanjem”, to nije baš tako. Često znamo doći kući razočarani jer shvatimo da nismo najbolje odabrali.

U nastavku donosimo neke od savjeta koji vam mogu pomoći u odabiru ukusne i zrele lubenice.

Neovisno o tome radi li se velikoj ili maloj lubenici, ako je zrela trebala bi biti pomalo teška za svoju veličinu. Ovo pokazuje da je prepuna vodom, a to znači da je zrela i sočna.

Zatim, većina lubenica na kori ima žuti dio koji označava mjesto na kojem je ležala dok je rasla. Ako je ta mrlja tamnožuta, onda je lubenica zrelija. Isto tako, ako je mrlja svjetlija, znači da lubenica nije još zrela.

Na površini lubenice potražite ima li ostatak stabljike. Ukoliko ima, lubenica je vjerojatno ubrana prije vremena, budući da zrela lubenica ne bi smjela imati vidljiv ostatak stabljike.

Treba obratiti pažnju i na to da je oblik lubenice simetričan i ujednačen jer nepravilni oblici i kvrge uglavnom signaliziraju da lubenica nije cijelo vrijeme dobivala jednake količine vode i sunčevog svjetla.

Pri odabiru pomno pogledajte i boju lubenice budući da su one koje imaju tamniju zelenu boju obično slađe od svijetlozelenih varijanti.

Gin-tonik s lubenicom je nešto što morate probati ovoga ljeta

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.