Kako obnoviti kosu nakon blajhanja? Ovo je dobro znati…

Ako ste se našli u situaciji da ste umjesto platinaste sjajne plave kose dobili spaljenu kosu koja više sliči slami – ne očajavajte! U ovom članku doznat ćete sve potrebne informacije kako biste imali tu svilenkastu kosu koju ste htjeli.

Obnavljanje kose nakon blajhanja dugotrajan je proces, stoga imajte strpljenja i pružite svojoj kosi najbolji mogući tretman. Ne morate plaćati skupe tretmane u salonima ako se dovoljno posvetite svojoj kosi i pravilno je njegujete.

Postoji nekoliko metoda i preparata koji vam mogu pomoći pri obnavljanju kose.

Do oštećenja dolazi zato što sam proces blajhanja uključuje kemijsko uklanjanje melanina iz kose s pomoću izbjeljivača. Kada se izbjeljivač nanese na kosu, dolazi do kemijske reakcije (oksidacije) koja rezultira svjetlijom kosom.

Izbjeljivač za kosu (nije isto što i izbjeljivač koji koristite u kućanstvu) sadrži sastojke koji su u najvećoj mjeri zaslužni za oštećenje, a to su vodikov peroksid, amonijak i lužina. Ti sastojci utječu na otvaranje kutikula i ”bubrenje” vlasi čime kosa postaje podložnija isušivanju i pucanju. Zbog toga blajhana kosa također najčešće izgleda kao da je puna volumena.

Osim toga, kod pretjeranog blajhanja izbjeljivač razgrađuje masne kiseline na vlasi, što je čini suhom i daje joj izgled „spaljene kose“.

Kućni pokušaji blajhanja u kratkom vremenskom roku s previše izbjeljivača najčešći su uzrok „spaljene“ kose. U najgorem slučaju može vam početi ispadati kosa pa je postupak blajhanja najbolje prepustiti profesionalcu.

Prije ikakvih tretmana, potrebno je poduzeti korake koji će umanjiti štetu na kosi i pospješiti djelovanje maski i tretmana na putu obnove kose.

Preporučuje se i da češće posjećujete frizera za skraćivanje vrhova kako biste redovito uklanjali ispucale i nezdrave dijelove kose. Šišanje nezdrave kose trebalo bi se obavljati minimalno dva puta godišnje, piše Večernji.hr.

Osim toga, možete napraviti i male promjene u prehrani kako biste potaknuli obnovu kose. S obzirom na to da su vlasi sastavljene od proteina, povećani unos proteina u tijelo može pomoći rastu zdrave kose. Izvore biljnih proteina možete doznati ovdje. Nadalje, dovoljan unos željeza doprinosi zdravom izgledu kose, dok vitamin C pospješuje apsorpciju željeza i potiče proizvodnju kolagena.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.