Kako nam Supermarketi izvlače novac

8 stvari na koje vješti manipulatori u Konzumu, Mercatoru, Intersparu posebno obraćaju pažnju

Ne bi bili to što jesu da svim stvarima ne posvećuju mnogo pažnje. Ekonomisti, psiholozi, sociolozi i drugi stručnjaci naporno su radili na usavršavanju uređenja supermarketa: kojim bojama urediti enterijer, kojim redom posložiti namirnice, kako organizirati sektore itd.

Saznajte čemu to supermarketi posebnu pažnju posvećuju.

1. Krenuti ćemo od onog najjednostavnijeg izuma u marketima – košara za kupovinu. Primjetili ste kako su u Superkonzumu i ostalim marketima misteriozno nestale male košare da bi naivni kupci zbog krive percepcije i optičkih varki kupovali više.

Košara je osmišljena 1938 godine kako bi potrošači kupovali i trošili više. Tada je to bila konstrukcija koja je držala dvije manje košarice. Kasnije se skužilo da se dvije manje mogu spojiti u jednu veću i tako je nastala ova koju svi koristimo danas.

2. Pravilo je da odjeli proizvoda sa visokim maržama (zaradama) budu blizu ulaznih vrata. Primjer su pekarne u kojima su uglavnom svi proizvodi, osim klasičnog kruha, jako isplativi.

Zapamtite – Nikad ne kupujte gladni.

Poanta je da na njih naletite čim uđete, kada je košara prazna i kada je uzbuđenje veće. Isto tako, blizu ulaza se postavljaju proizvodi na kojima je također dobra zarada. Naši marketi pekarnice postavljaju na kraju trgovine da bi kupci usput spontano kupili i ostale proizvode sa visokim maržama.

3. Mnogi marketi preferiraju cvjećarnicu na ulazu. Zbog dobrog i ugodnog mirisa raste i vjerovatnost da kupite mnogo toga što vam ne treba. Isto tako, ovi ugodni odjeli vas čine raspoloženijim pa su tako još veće šanse da ćete više novca potrošiti.

4. Marketi često sakrivaju osnovne namirnice na zadnjim policama. Na kraju marketa da biste vidjeli sve police i usput kupili što više nepotrebnih artikala, prije nego kupite kruh i mlijeko ili po što su vas već poslali od doma.

5. Proizvodi koje supermarketi zaista žele da kupite se nalaze na nivou ravnog pogledaosobe prosječne visine.

Po toj mjeri se dizajniraju i police. Kod žitarica npr. koje na zapadu posebno gotive, malo manje popularni brendovi se nalaze ispod tog nivoa, zdraviji se nalaze iznad tog nivoa, a točno na nivou horizontalnog pogleda se nalaze najskuplji i najpopularniji. Onda imamo nivo dječijeg pogleda. Tu su smješteni slatki proizvodi s ciljem da djeca samo zgrabe proizvod i stave ga u košaru.

6. Istraživanja su pokazala da glazba itekako utječe na kupovinu. Zbog spore glazbe i balada osobe sporije kupuju i troše više novca. Zbog glasne glazbe kreću se brže i troše manje. Klasična glazba, pazite ovo, navodi na kupovinu luksuznijih i skupljih proizvoda.

Osluškujte glazbu kada uđete u market i shopping mall, ne dozvolite da manipuliraju sa vama.

7. Najprofitabilniji odjel je izlaz, odnosno blagajna. Ovdje malo tko odoli iskušenju; žvakaće gume, čokoladice, grickalice, sokići i slični artikli. Za 30g čokoladice ovdje platite 4 Kn pa i više, dok je kupcu mnogo kvalitetnija i praktičnija čokolada od 100g koja košta 8 Kn preskupa.

Čak je Kaufland krenuo sa fair trade inovacijom 1 blagajna bez slatkiša i ostalih ne/potrepština.

8. Onda imamo potrošačke kartice kojima vas vežu za svoje supermarkete. Sakupljajte bodove:pratite ovo, pratite ono, samo nam se vratite. Bude tu i nekih ušteda tipa 1 kn na svakih 50 ali sve se to naplati na drugim stvarima pogotovo zato što su osnovne namirnice poskupjele 10-20 % u zadnjih godinu dana dok su ostale i 30% skuplje.

Znači u supermarketima kupujte samo osnovne namirnice i prehranu. Nećete valjda u Superkonzumu ili Intersparu kupovati kinesku peglu, televizor ili laptop pa u slučaju reklamacije objašnjavati prodavačici kako TV ne podržava full HD signal ili laptop nema čitač memorijskih kartica.

I na kraju ne odgovarajte na sugestivne klišej upite djelatnica “TO JE SVE?!”, “JOŠ NEŠTO?”

Niste senilni ni zaboravljivi da bi vam djelatnici marketa trebali revidirati i kreirati popis i plan kupovine.

Naime djelatnici na blagajnama su obučeni da vam postavljaju takva pitanja makar kupili samo Čoksu, PEZ isl.

(www.neovisni.info)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.