Kako možete uzgojiti avokado kod kuće

Vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje. Osim što je ukusno i zdravo, mnogi ga koriste umjesto maslinova pa je stoga i uzgoj avokada kod kuće postao zanimljiv.

Avokado je jedno od najnutritivnijih voćaka u prirodi. Korijene vuče iz Južne i Središnje Amerike, a naziv je dobio od riječi ahuacatl koju su koristili stari Asteci, dok je poznatiji naziv za avokado “aligatorska kruška”.
Postoji više od 80 sorti avokada.

Uzgoj avokada kod kuće je moguć iz avokado voćke

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda poprilično je jednostavno. Najprije morate ukloniti i oprezno očistiti košticu od preostalog voća pazeći kako joj ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva. Košticu potopite na nekoliko

Zatim odredite koji je dio gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići.  Probušite košticu avokada s tri čačkalice, na jednakoj udaljenosti jedne od druge i pod malim i blagim kutom prema dolje, tako da čačkalice služe kao držači dok je njezina donja polovica uronjena u vodu.

Pazite, gornji dio je malo šiljastiji od donjeg. Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je  do pola uronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu treba mijenjati svakih pet do sedam dana kako biste spriječili razmnožavanje bakterija i gljivica, piše RTL.hr.

Nakon toga pričekajte prvi izdanak. Do klijanja može proći i do četiri tjedna, ali moguće je da bude potrebno čak i osam tjedana do prve klice.  Kod klijanja ćete primijetiti da se vrh koštice osušio i napuknuo, a vanjska smeđa opna će se početi ljuštiti.

Pukotina će se produbiti do dna koštice iz koje će se pojaviti mali korjenčići koji će biti sve duži, a počet će se i granati te će se na vrhu pojaviti izdanak.

Za uzgoj avokada je potrebno sunce – što više to bolje. 

Ne dopustite da korijen ostane bez vode jer bi biljka uvenula. Kad drvce izraste do visine od oko 15 cm, skratite ga na pola. To će potaknuti novi izrast. Nakon što ponovno naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u manju posudu, ostavljajući gornju polovicu koštice iznad zemlje.

Zalijevajte ga i gledajte kako raste, a osim učestalog zalijevanja povremeno ga potopite skupa s posudom u vodu.

Provjeravajte supstrat koji bi uvijek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žutjeti znači da ste ga previše zalijevali, pa ga ostavite nekoliko dana bez zalijevanja. Otkinite vrhove kako biste potaknuli grmolik rast kada biljka naraste oko 30 cm, a kada naraste za još oko 15 cm, ponovno otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta.

Prije no što temperature padnu ispod ništice avokado je potrebno unijeti u zatvoreni prostor.

Tijekom uzgoja avokado možete potaknuti na rast

Avokado voli biti u društvu, pa je naš savjet za poticanje što bržeg rasta i uroda da se posadi nekoliko avokada kako bi se mogli međusobno oprašiti. Nemojte da vaš avokado tuguje u osami kada već voli društvo, puno prije ćete dobiti plodove.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.