Kako možete provjeriti uplaćuje li vam poslodavac doprinose

Rijetki su uposlenici koji provjeravaju da li im poslodavac redovno uplaćuje radni staž, pa mnogi kada ostanu bez posla, ili dođu pred mirovinu, saznaju da im nedostaje nekoliko mjeseci ili godina staža.

Kako se to ne bi dogodilo, zaposlenici svoj staž mogu provjeriti u županijskim administrativnim službama Zavoda MIO i za listing izdvojiti deset KM, ili u ispostavama Porezne uprave, gdje je to besplatno, ali se odnosi na razdoblje od 2011. godine, piše Faktor.

“Da bi provjerili uplaćuje li poslodavac doprinose zaposlenici u Federaciji BiH, shodno Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, mogu u poreznoj ispostavi prema mjestu svog prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje Uvjerenja o uplaćenim doprinosima (obrazac JS 3650) počevši od 1. siječnja 2011. godine i dalje. Iz uvjerenja zaposlenik može vidjeti je li poslodavac uplaćivao doprinose za svaki mjesec u godini”, pojašnjavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Podaci o uplaćenim doprinosima po godinama

Dodaju da, ukoliko postoji sumnja da poslodavac nije prijavio zaposlenika u Jedinstevni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi Federacije BiH u skladu sa Zakonom, taj podatak svaki zaposlenik može provjeriti u poreznoj ispostavi prema mjestu prebivalištu podnošenjem zahtjeva za izdavanje Potvrde o statusu (obrazac JS 3600).

Inače, izdavanje Uvjerenja o uplaćenim doprinosima i izdavanje potvrde o statusu je besplatno.

“Također, Porezna uprava FBiH je u suradnji sa FAR projektom USAID-a razvila online aplikaciju na osnovu koje svi zaposlenici sa područja Federacije BiH, putem interneta, odnosno preko web stranice Porezne uprave FBiH, unošenjem pristupnih podataka, mogu od 1. lipnja 2016. godine, vrlo brzo dobiti informaciju o uplaćenim doprinosima za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Zatim, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti. Podaci o uplaćenim doprinosima mogu se dobiti po godinama počev od 1. siječnja 2011. godine, od kada je počela primjena Zakona o Jedinstvenom sistemu, registracije, kontrole i naplate doprinosa”, objašnjavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Rudari, željeznički, građevinski, tekstilni i drugi radnici u našoj zemlji koji su bili uposleni u društvima sa državnim kapitalom ili su još uvijek, imaju problema sa neuplaćenim radnim stažom.

Manje izdvajanje za doprinose, mirovine penzije

“Istina je kako su rijetki radnici koji provjeravaju staž, zdravstveno, a među kojima su i rudari. Tek kada moraju u mirovinu, saznaju je li im staž uplaćivan, ali tada je to već problem. Rijetko se dogodi da je sve izmireno, da se ode u mirovinu bez stresa, problema. Ali se nadamo kako će situacija biti bolja. Sigurno nije sjajno ni onima koji su zaposleni kod privatnika, jer oni gledaju kako će što manje izdvojiti za doprinose radnicima, a to onda donosi problem kod umirovljenja jer što su niži doprinosi, to su manje mirovine “,ispričao je za Faktor Mehmed Oruč, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.

U Poreznoj upravi su objasnili da svi zaposlenici kojima nisu uplaćeni zakonom propisani doprinosi mogu pismeno – poštom, ili e-mailom, uputiti prijavu Poreznoj upravi FBiH, a tu je i otvorena besplatna telefonska linija, broj 080 020 333, a da pritom ne moraju ostaviti svoje osobne podatke.

Nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje može se prijavit,i uz punu diskreciju, putem e-maila: [email protected] i [email protected], putem SMS poruke na broj mobitela +387 61 724 610.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.