Kako malu spavaću sobu učiniti većom

U pretvaranju male spavaće sobe u idealno mjesto za odmor mogu vam pomoći ove sofisticirane ideje i tehnike dekoriranja.

Stvorite žarišnu točku

Prema mišljenju dizajnera interijera, svaka prostorija trebala bi imati žarišnu točku, mjesto koje uspostavlja hijerarhiju predmeta i namještaja. Kad je riječ o spavaćoj sobi, žarišnu točku često čini sam krevet čiji dojam možete pojačati dekorom poput ukrasnih jastuka.

Pri organiziranju malog prostora vaše oko moglo bi biti prirodno privučeno prozoru, a umjesto da se ova dva snažna elementa natječu za vašu pozornost, postavite krevet ispred prozora ili jedan od elemenata dekorom učinite neutralnim kako biste drugi stavili u središte pozornosti, piše Tportal.hr.

Odabir kreveta

Iako se ideja o kupovini najvećeg mogućeg kreveta mnogima čini primamljivom pri stvaranju ‘luksuznog gnijezda’, u maloj spavaćoj sobi to često stvara osjećaj tjeskobe. Kako biste izbjegli navedeno, dizajneri interijera savjetuju odabir kreveta koji neće ugušiti prostoriju, poput modela s metalnim, rešetkastim okvirom i podnožjem ili onih koji stižu bez podnožja, dakle povišenih kreveta s ladicama za odlaganje i pohranu predmeta.

Odabirom navedenih modela osigurat ćete osjećaj prohodnosti i spavaću sobu učiniti vizualno većom.

Riskirajte

Prema mišljenju dizajnera interijera, dva su načina dekoriranja male spavaće sobe. Možete ju učiniti tamnom i ugodnom fokusirajući se na nijanse poput zasićene crvene i čokoladne smeđe ili dnevnu svjetlost u prostoriji možete povećati svijetlim spektrom boja poput snježnobijele ili osunčane nijanse žute.

Dizajneri interijera vjeruju kako vas veličina spavaće sobe ne bi trebala obeshrabriti u ideji o odvažnom uređenju prostorije, a navedeno je moguće postići s lakoćom i bez dubljeg posezanja u novčanik.

Pohrana predmeta

Kada dekorirate malu spavaću sobu, svaki kvadrat od velikog je značenja i predstavlja potencijalno mjesto za pohranu.

Odjeću i posteljinu koju često ne koristite uvijek možete pohraniti ispod kreveta ako vam postojeći model to dopušta, no prije svega dizajneri interijera savjetuju da organizacijskim sustavima pokušate što je više moguće iskoristiti ormar, a prazne zidove obogatiti policama na kojima ćete držati knjige i slične predmete.

Dekoriranje

Potražite način na koji ćete malu spavaću sobu učiniti posebnom. Izaberite zanimljivu rasvjetu poput šarmantnog lustera ili skulpturalnih svjetiljki na noćnim ormarićima.

Odabirom kreveta zanimljiva okvira koji se ističe visinom, presvlakom ili oblikom također ćete ostvariti poseban dojam spavaće sobe koju dizajneri interijera smatraju najosobnijom prostorijom u domu, a samim time savjetuju da ga dekorirate predmetima što vas čine sretnima.

Zavjese

Kako biste malu spavaću sobu učinili prozračnijom i svjetlijom, u tome vam može pomoći i pametan odabir zavjesa. Tešku i tamnu draperiju u sobi zamijenite svjetlijom koja će osim dojma prozračnosti istovremeno kontrolirati dozu svjetlosti u prostoriji, a kako biste malu spavaću sobu učinili vizualno višom, u tome vam može pomoći visoko pozicioniranje karniša na zidu.

Ova mala promjena, prema riječima dizajnera interijera, stvara potpuno drukčiji dojam prostorije.

Namještaj

Kad je riječ o namještaju poput noćnih ormarića, dizajneri interijera savjetuju da svoju pozornost posvetite modelima oblih krajeva. Na taj način prostor će djelovati prostranijim, a samim time prohodnijim.

Polukružni noćni ormarići ili obli ladičari sa skrivenim komponentama za pohranu, prema mišljenju dizajnera interijera, predstavljaju savršen pomoćni namještaj u maloj spavaćoj sobi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.