Kako jednostavno zaraditi 50.000 KM za samo mjesec dana?

Kako zaraditi 50.000 KM za samo mjesec dana? Prvo što trebate uraditi jeste nasmijati se. Jako. I to ne zato što je pitanje glupo, nego zato što – teoretski – ne postoji pravi odgovor na to pitanje.

Ovim riječima Daniel DiPiazza počinje svoju priču koju je objavio na BusinessInsider.com portalu, gdje se potpisuje kao njihov suradnik.

Njegova priča je istinita; i on zarađuje 25.000 dolara mjesečno koristeći se samo internetom, a sa svijetom je podijelio priču i nekolicinu korisnih savjeta kako da i vi uradite slično ili isto.

On tvrdi da sve što znate i radite možete unovčiti na internetu. Ali, prvo što je potrebno jeste promijeniti vlastiti način razmišljanja. Morate objektivno gledati vaše vještine, iskustva i postaviti pitanje mogu li se one unovčiti i koja ciljna grupa će platiti novac za ono što vi radite i što znate.

Da, uvijek možete pomoći nekome koristeći do sada naučeno, a prelazak u freelancere je prvi korak. Onda dolazi jedna dobra i jedna loša vijest.

Dobra vijest: Možete se učlaniti na online servise poput Freelancer.com, Elance ili oDesk, koji vam dozvoljavaju da široj grupi ljudi raznih interesnih sfera ponudite vaše usluge, nađete prve klijente i počnete zarađivati novac brzo – čak i ako ste potpuni početnik u ovom biznis sektoru širokih razmjera.

Loša vijest: Tržište freelancera je poprilično veliko, a – ako ne znate što radite – konkurencija vas može pomesti bez problema. Ali, neka vas to ne obeshrabri.

DiPiazza je za četiri tjedna zaradio skoro 50.000 KM preko Elancea dizajnirajući jednostavne WordPress web stranice. Strategije koje je on koristio mogu se koristiti za bilo koju vrstu posla kojim se vi bavite, dakle ne mora nužno biti vezana za web dizajn ili programiranje.

1. Istražite konkurenciju. Morate znati u što se upuštate.

– Saznajte koje strategije koristi vaša konkurencija na tržištu;
– Saznajte kako možete u potpunosti biti nezavisni i spremni za nadmetanje s njima.
Da bi našli odgovore na ova pitanja, možete na spomenutim portalima postaviti lažni oglas i provjeriti kakve ćete ponude dobiti. Onda znate koje je tajno oružje vaše konkurencije.

2. Analizirajte rezultate

– Primijetit ćete da više od 50 posto ponuđača za vaš lažni posao ne govori engleski jezik;
– Većina ponuda je poprilično kruta – bez ikakva osobnoga pristupa.
To iskoristite kao oružje u borbi s konkurencijom za bolju ponudu.

3. Kako bukirati poslove?

U moru freelancera, vi se morate isticati kako bi dobili posao. Potencijalnoga klijenta “bombardirajte” informacijama i dajte mu dovoljno razloga da shvati da ste upravo vi najbolji ponuđač na tržištu. Dokažite potencijalnom klijentu da vam je on prioritet broj jedan.
Istražite klijenta, pogledajte koliko često na servisima daje ponude, koliko je ozbiljan. Kod prethodnih korisnika njihovih usluga provjerite kakvi su kao poslodavci, što vole, a što ne vole. Iskoristite i sve osobne detalje koje možete pronaći o njima.

4. Snimite video

To koristite kao dio svoga profila. Ne treba biti duži od 90 sekundi. Dovoljno je samo da se predstavite i pojasnite što radite i kako radite. Recite klijentima da vam se sviđa njihov projekt jer je specifičan i slično… Potaknite ih da vam se jave kako bi zaključili posao.

Nakon što uradite ovo, ostatak posla poprilično je jednostavan. Ove metode šokantno dobro utječu na klijente, jer dobiju dojam da vam je istinski stalo do vašega posla i njih kao klijenata, prenosi portal Hoću.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.