Kako je uopće nastao prvi emotikon

Emotikoni su danas sastavni dio gotovo svakog online chata i teško da je potrebno objasniti čemu služe. Dolaze u svim oblicima i bojama i zahvaljujući društvenim mrežama te male i bogate sličice koje predstavljaju razne osjećaje i reakcije imaju veliku ulogu u našim digitalnim životima. No, sve je krenulo samo sa točkom, zarezom, zagradom i crticom i to na današnji dan davne 1982. godine, barem što se tiče digitalne komunikacije.

Profesor Scott Fahlman sa Sveučilišta Carnegie Mellon autor je prvog emotikona kojeg je napisao na online oglasnoj ploči sveučilišta, odnosno pretečama newsgrupa. Njegova točna poruka glasila je

I propose that the following character sequence for joke markers:
:‌-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use
:‌-(

U prijevodu, on je savjetovao da se za šaljive postove koristi 🙂 , kako bi komunikacija bila lakša, dok je 🙁 predložio za ozbiljne postove. No, to je ubrzo prihvaćeno kao izraz ljutnje, negodovanja. S godinama je ta komunikacija postala prihvaćena, a emotikoni su dobili cijeli niz varijacija. Fahlman je prije nekoliko godina rekao kako je to bilo nekoliko minuta njegovog života te da je očekivao da će to zabaviti nekolicinu kolega na fakultetu i da će na tome stati.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.