Kako je u BiH uvezeno 300.000 litara baznog ulja koje je prodano kao eurodizel

Dvanaest uhićenih osoba u tijeku akcije “Kolt” u veljači ove godine uvezlo je oko 300.000 litara baznog ulja, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske. Akcija je provedena s ciljem sprečavanja i otkrivanja ilegalne prodaje i uvoza baznog ulja i i korištenja kao pogonskog goriva.

Naime, preko tvrtke “Leader oil” naručivalo se, uvozilo, skladištilo i distribuiralo bazno ulje iz Srbije i Italije. Usluge prevoza vršilo je poduzeće “Tehnošped”, a prodajna mjesta bile su benzinske crpke “Reunion” i “Agrovoće” u Kozarcu, Modriči, Zvorniku, Milićima, Zenici i Gradišci, piše Klix.ba.

Navedeno gospodarsko društvo je tijekom prošle godine legalno uvozilo bazno ulje koje je pomoću fiktivnih računa razduživalo na druge tvrtke. Također je pomoću fiktivnih računa kupovalo eurodizel koje je dalje prodavalo benzinskim crpkama, a u stvarnosti je bazno ulje izravno išlo na benzinske crpke.

Ovim krivičnim djelom građeni su dovedeni u zabludu, jer bazno ulje nije pogonsko gorivo i ne odgovara standardima pogonskog goriva te sadrži više sumpora koji je štetan za motorna vozila. Naime, uvoz baznog ulja nije ilegalan, ilegalna je njegova prodaja kao pogonskog goriva, navode za Klix.ba iz MUP-a RS-a.

Uhićeni su nakon uvoza baznom ulju dodavali aditive i prodavali kao euro dizel. Takav proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također prouzročili i ekološko zagađenje. Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizirane kriminalne grupe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je proračun i svi građani BiH.

Sud BiH je za tri uhićene osobe zbog porezne utaje ili prevare, zlouporabe ovlasti u gospodarstvu i obmanjivanje kupaca, odredio jednomjesečni pritvor.

“Osumnjičene su u akciji ‘Kolt’ priveli pripadnici MUP-a RS-a u suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH). Izvješće je podneseno protiv šest osoba: M. R.(1979.) iz Banja Luke, S.S. (1968.) iz Banja Luke, J.S. (1986.) iz Gradiške, LJ.S. (1981.) iz Novog Grada, D.M. (1950.) iz Bijeljine i M.O. (1985.) iz Dervente”, navode iz MUP-a RS-a.

Informacija je potvrđena i iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kazavši kako postoji još jedan predmet koji je u fazi istrage u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, ali da se u cilju istrage ne smije odavati više informacija.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istaknuli su da redovito vrše i izvanredne inspekcijske kontrole po pitanju prometa, distribucije i kvaliteta tečnih naftnih goriva te da do sada ovakav slučaj nije zabilježen na području Federacije BiH.

Podaci za ilegalnu prodaju baznog ulja iz 2013. godine govore da se uvoz trostruko uvećao u odnosu na 2012. i da je iznosio oko 40 milijuna maraka.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.