Kako je pandemija utjecala na brakove u Hercegovini? Pogledajte koliko se parova razvelo

Pandemija korona virusa utjecala je na sve aspekte života, pa i one bračne. U Hercegovini se broj razvoda u prošloj godini smanjio u odnosu na protekle godine.

Postavlja se pitanje jesu li se parovi zaista zbližili u doba pandemije korona virusa ili je manji broj razvoda rezultat otežanog rada sudstva u tom razdoblju, prenosi Bljesak.info.

Prvi rezultati za 2020. godinu kažu kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilo 68 razvoda, u Županiji Zapadnohercegovačkoj 20, dok je u Hercegbosanskoj županiji zabilježeno 14 razvoda.

U Hercegovini se od početka 2021. godine razvelo ukupno 19 parova, kažu podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Naime, u mjesečnom statističkom pregledu po županijama, objavljenom na web stranici Zavoda u svibnju, u razdoblju od siječnja do ožujka u tri hercegovačke županije zabilježeno je ukupno 19 razvoda.

Najmanje razvoda u promatranom razdoblju zabilježeno je u Hercegbosanskoj županiji gdje su se samo u Tomislavgradu razvela tri bračna para. U ostalim gradovima ove županije nisu zabilježeni razvodi.

Sedam parova razvelo se u Županiji Zapadnohercegovačkoj u prvom tromjesečju ove godine. Tri su se para razvela iz Ljubuškog, te po dva iz Širokog Brijega i Gruda. Po ovoj statistici u Posušju nije bilo razvoda.

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija najviše razvoda zabilježeno je u Mostaru. Četiri para su se razvela u Mostaru, a dva u Čitluku.

Po jedan razvod zabilježen je u Čapljini, Konjicu i Stocu. Razvodi nisu zabilježeni u Prozoru, Neumu, Ravnom i Jablanici.

Za usporedbu pogledajte i broj razvoda unazad nekoliko godina po županijama.

Županije: HNŽ, ŽZH i HBŽ

 • 2015 – 124 (HNŽ), 19 (ŽZH), 7 (HBŽ)
 • 2016 – 160,  20,     7
 • 2017 – 118,   27,   14
 • 2018 – 120,  20,  23
 • 2019 – 124,  26,   16

(www.jabuka.tv)9 komentara

 • sve je ovo strava sve ove brojke, prije 20ak godina da je netko reko da će se u jednom širokom ili čapljini ljubuškom čitluku gotovo svaki 4,5 brak raspast svi bi se krstili a evo nažalost dođošmo na to, rugali se nekad americi i zap.europi po tom pitanju tih tragedija (jer svaki raspad braka je velika tragedija, pogotovo za djecu ako ih ima), ovo su veliki znakovi da nam je svima pogotovo mladim ljudima potrebna ogromna duhovna obnova i izmjena rezona življenja i pogleda na život

 • Nismo mi zalostan narod nego su zalosni lopovi i korumpirani politicari sto sve zivo pokrase i unistise pa to dobrim djelom utjece na raspad brakova.

  • Upravo tako jedni se razbacuju ne znaju što bi od sebe jedni nemaju osnovno još izloženi ruglu a ovi što kažu da se pomolimo idemo u crkvu ok slažem se ali je za mene veći heroj i uzor onaj koji odgaja 3-4 dijece nego svećenici koji rade šta rade i ovi moderniji imaju ljubavnice zašto ne svojim očima vidio.

  • Kakva kriza i izmisljanje. Kriza je bila prije 60, 70 g kad nisu imali sta ist, di spavat i svasta drugo i zivili i rafili
   Ovo je svaceg privise pa pudili svi pa i ja

 • Kakav je ovo tekst? Uspoređivati Mostar i ostale gradove što ste nabrojali nije relevantan podatak jer Mostar od nekih ima tri puta veći broj stanovnika. Trebalo se malo pomučiti i istražiti pa uspoređivati, a ne prepisivati tuđe tekstove samo onako da se nešto napiše. Kako god, porazna je činjenica da nam je zapad došao na vrata po svim svojim negativnim konotacijama!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.