Kako je biti majka u 20-ima?

Biološki gledano, 20-e su najbolje godine za majčinstvo.

Socijalnim promjenama i emancipacijom žena dob prve trudnoće je značajno pomaknuta no to ne znači da su se žene i biološki tome prilagodile.

U SAD-u su 1999. godine 23 posto prvorođene djece rodile majke starije od 30 godina, za razliku od 1975. godine kada je takvih bilo samo pet posto. Broj poroda majki starijih od 35 godina utrostručio se od 1970-ih godina. Međutim, tijelo se stalno mijenja i razvija pa postoje različitosti među trudnoćama u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Ovaj ćemo članak posvetiti trudnoći u dvadesetima.


Pozitivne strane

Zdrave žene u ovoj dobi imaju najbolje šanse za začeće i nerijetko se dogodi da do začeća dođe već u prva dva mjeseca pokušavanja.

U ovoj je dobi relativno nizak rizik od pobačaja (oko 10 posto), a trudnice u dvadesetima imaju najmanje komplikacija tijekom trudnoće. Prednosti su i niži rizik od pojave kromosomskih poremećaja poput Downova sindroma te, iz neobjašnjenih razloga, manji postotak poroda carskim rezom. Ukratko, dvadesete su godine biološki optimalne za trudnoću.

Uz to, u dvadesetima se još osjećamo svježe i poletno pa lakše podnosimo i brojne neprospavane noći uz dijete, od žena u tridesetima, a starijima pogotovo.
Uz to, mlađe su mame općenito manje opterećene i zabrinute te djeci daju nešto veću slobodu u odgoju i istraživanju svijeta.

Negativne strane

Za neke je medicinske probleme veća vjerojatnost da će se pojaviti u ovoj dobi. Između 20. i 24. godine postoji blago povišeni rizik od preeklampsije, ali to je povezano s činjenicom da žene u toj dobi obično imaju prvu trudnoću, što je rizični faktor.

Žene u ranim dvadesetim godinama također imaju nešto veću šansu za donošenje djeteta premale težine na svijet, što je u najvećoj mjeri posljedica loših zdravstvenih navika. Primjerice, žene u dobi od 20 do 24 godine češće puše, općenito se lošije hrane, odgađaju prenatalnu njegu te dobivaju na težini manje nego što je preporučeno od žena starijih od 25 godina. Dobra je stvar što se radi o navikama koje se mogu promijeniti te tako pozitivno utjecati na zdravlje djeteta, piše Index.hr.

Iako je za zdravlje majke i djeteta najbolje zatrudnjeti u 20-im godina, upravo je to doba u kojemu se žene školuju i grade karijeru. Ako se trudnoća dogodi usred takvog karijernog puta, nerijetko se teško vratiti i uhvatiti u tok s ostalima koji nisu bili na rodiljnom dopustu, ne izostaju zbog bolesti djeteta, mogu raditi do kasno te se imaju vremena dokazivati nadređenima. Upravo zbog poslovnih početaka, žene u 20-ima često nisu toliko financijski stabilne kao žene koje već imaju siguran posao i pokoje promaknuće iza sebe.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.