Kako je bh. vozač u Švedskoj izbjegao kaznu i razljutio domaćine? | Jabuka.tv

Kako je bh. vozač u Švedskoj izbjegao kaznu i razljutio domaćine?

Od danas izbjeglice u Švedskoj mogu voziti automobil bez da moraju pokazati svoju vozačku dozvolu policiji, piše švedski list Fria Tider. Naime, kako navode, danas je tamošnji sud odbacio slučaj protiv mladog bh. državljanina koji nije imao vozačku dozvolu nakon što ga je policija zaustavila.

Cijeli slučaj izazvao je ogorčenje građana Švedske u kojoj se itekako poštuju prometni zakoni i pravila. Međutim, neimenovani mladi Bosanac postao je izuzetak, navodi N1 televizija.

Naime, 22-godišnji bh. državljanin iz grada Kallinge je uhvaćen u vožnji automobila bez vozačke dozvole nakon čega je dobio poziv na sud. Kada se pojavio pred sucem, rekao mu je da ima vozačku dozvolu Bosne i Hercegovine, ali da ju je izgubio prije devet mjeseci kad je preslio u Švedsku.

Iako nije uspio dokazati da ima vozačku dozvolu u Bosni i Hercegovini, švedski sud je odlučio odbaciti sve optužbe jer ni oni nisu mogli dokazati da nema bh. vozačku dozvolu, navodi švedski list Fria Tider.

“U praksi, ovo znači da novopridošli migranti mogu voziti bez vozačke dozvole”, piše navedeni list.

Inspektorica Helena Renberg iz Karlskrone kaže da već sada ima 30 sličnih slučajeva u svom malom gradu, javlja Radio Švedske.

Situacija sa Bosancem naljutila je mnoge Šveđane jer da je, navode, ovo napravio njihov državljanin morao bi platiti tisuće kruna.

“Ako osoba ne može pokazati ili dokazati da ima vozačku dozvolu, ne bi trebala ni voziti. Nakon svega, zakon Švedske striktno nalaže da osoba mora pokazati dokument kada vozi automobil”, kazao je policajac Stefan Palm iz okruga Blekinge.

Na tamošnjim forumima Šveđani su itekako izrazili svoju ljutnju ovim presedanom. Osiris, jedan od korisnika foruma Flashback, naveo je da po ovoj odluci sada svaki imigrant može voziti automobil bez vozačke dozvole i reći policajcu da ju je izgubio.

“Osobe koje dolaze iz zemalja izvan Europske unije i koji službeno nisu registrirani u Švedskoj, ne moraju imati vozačku dozvolu. S obzirom da cijeli proces registracije u Švedskoj traje i do dvije godine, tijkom tog perioda izbjeglice i imigranti mogu voziti automobil bez vozačke dozvole”, navodi list Fria Tider.

(N1)


Komentiraj: