Kako je Angela Merkel spriječila rat na Balkanu?

Njemački politolog Herfried Münkler smatra da je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odluku o prihvatu više od milijun migranata donijela kako bi izbjegla rat na Balkanu.

U posljednje dvije godine, i to uz relativno male brojke izbjeglica, uz sve te izbjegličke kampove u Moriji i drugdje, vidjeli smo kako je dovoljno samo nekoliko tisuća izbjeglica da to te zemlje dovede na rub njihovih mogućnosti. Zamislimo samo da je Merkel zatvorila njemačke granice, da je Austrija zatvorila svoje granice, a onda i Mađari. To znači da bi se na jugoistoku, od Mađarske, Hrvatske, od BiH, pa sve tamo do Egejskog mora odjednom našlo pola milijuna, možda i više ljudi.

U toj situaciji bi se komplicirana etničko-konfesionalna ravnoteža koja postoji u tim krajevima, a radi se o prostorima na kojima su se ranije vodili ratovi povezani s raspadom Jugoslavije, u toj mjeri raspala, da bi se moralo računati s opcijom da opet dođe do velikih sukoba i nasilja. Tko zna kako bi se u tom slučaju razvijala spirala nasilja. I kad se stavimo u kožu jednog racionalnog političara, ili kako je to Merkel rekla da se stvari moraju promatrati od njihovog kraja, u toj je situaciji bilo sasvim razumljivo da kaže kako je bolje te ljude pustiti u Njemačku, kamo su oni i htjeli.

Odnosno da se nije inzistiralo na bezuvjetnoj primjeni Dublinskog sporazuma, kako bi se spriječilo da Balkan, koji je već 1914., a i ranije, bio bačva baruta europskog poretka, ne završi opet u neredu. Balkan kao šupljikavi jugoistočni bok Europe, kao faktor koji ugrožava stabilnost Europe, kao regija oko koje se Europljani moraju brinuti, ali na pametan način, to je ono što je pratilo politiku Angele Merkel sve do samog kraja.

I zato sam mišljenja da je to sigurno igralo važnu ulogu u donošenju odluke o tome da se teritorij Njemačke iskoristi takoreći kao bazen za alociranje problema koji bi na Balkanu mogao imati opasne posljedice, izjavio je, između ostaloga, politolog Münkler u razgovoru za Deutsche Welle.

Herfried Münkler je njemački politolog koji se u svom radu fokusirao na područje političke teorije. Predavao je na Institutu za socijalne znanosti Humboldtova sveučilišta u Berlinu. U listopadu 2018. je umirovljen.

Tijekom svoje karijere je objavio više od 20 knjiga i jedan je od najplodnijih njemačkih politologa. Za svoje djelo ”Nijemci i njihovi mitovi” (2009.) odlikovan je uglednom Lajpciškom književnom nagradom.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.