Kako izgleda predaja predsjedničke dužnosti u SAD-u?

Predsjednik SAD-a Donald Trump ipak je počeo s predajom dužnosti svom nasljedniku Joeu Bidenu.

Kako teče taj proces tranzicije, zašto tako dugo traje i što se zaista nalazi u atomskom kovčegu?

Koja je zakonska osnova predaje dužnosti?

Uredna predaja dužnosti (tranzicija) nakon predsjedničkih izbora regulirana je jednim zakonom prije gotovo 60 godina. Time je Kongres htio osigurati da se Amerikanci uvijek mogu osloniti na to da će imati funkcionirajuću vladu.

Bilo kakav prekid izazvan predajom vladinih dužnosti mogao bi kao posljedicu imati rezultate koji su štetni za sigurnost i blagostanje Sjedinjenih Država i građana, kaže se u obrazloženju zakona 1963. godine, piše Deutsche Welle.

Tko odlučuje u prijelaznom vremenu?

Predsjednik Donald Trump nakon izgubljenih izbora vrijedi kao lame duck (spora patka). On će vladati još do 20. siječnja te može i dalje stanovati u Bijeloj kući i letjeti predsjedničkim zrakoplovom Air Force One. Ali politički on ima još samo ograničeni utjecaj.

Zašto je toliko važno imati dovoljno vremena za predaju vlasti?

U SAD-u obično odmah nakon izbora novog predsjednika počinju dvomjesečne pripreme za predaju dužnosti. Pritom je važan svaki dan. Ovlasti koje ima američki predsjednik su jako velike. Zato on od prvog dana mora biti spreman za djelovanje, osobito kad se radi o pitanjima kao što je nacionalna sigurnost.

Kao glavni zapovjednik vojske on je odgovoran za oko 1,3 milijuna vojnika i raspolaže kodovima kojima u slučaju nužde može odobriti uporabu atomskog oružja. Predsjednik sa svojom vladom ima proračun od gotovo pet bilijuna američkih dolara (4,2 bilijuna eura).

Što sve sad mora činiti Joe Biden?

Novi predsjednik između ostalog dobiva priručnik na 1.000 stranica, Priručnik vlade, a uz to još i plum book na preko dvjesto stranica u kojem je navedeno oko 9.000 vodećih pozicija na koje predsjednik može postaviti nove ljude.

U prijelaznom vremenu predsjednik mora sastaviti ne samo svoju novu vladu nego i tisuće pozicija u Bijeloj kući, ministarstvima i državnim ustanovama. Oko 1.200 imenovanja mora odobriti Senat.

Bidenov prijelazni tim može raspolagati s više od šest milijuna dolara iz državne blagajne. Osim toga njegovi suradnici sad smiju službeno komunicirati s vladinim dužnosnicima, što dosad nisu mogli i što je vodilo do snažnog korištenja neformalnih kanala. Formalni početak predaje dužnosti postaje vidljiv i po web nastavku .gov, koji Bidenov tim može odmah početi koristiti za svoje internetske nastupe.

Kada glasaju elektori?

Nakon završetka certificiranja prebrojavanja glasova u svim saveznim državama rezultati moraju biti poslani u Washington do 8. prosinca. Članovi izbornog kolegija (electoral college), dakle 538 elektora, 14. prosinca daju svoj glas. To je u idealnom slučaju samo formalnost i odražava rezultat izbora u saveznim državama.

Rezultat glasanja objavljuje se tek 6. siječnja na zajedničkoj sjednici obaju domova Američkog kongresa (Zastupničkog doma i Senata). Tada odluka o tomu tko je sljedeći američki predsjednik, a tko potpredsjednik postaje službena.

Zašto sve to traje toliko dugo?

Glavni razlog je komplicirani neizravni sustav biranja u kojem elektori izabrani u saveznim državama tek kasnije biraju predsjednika. Podaci i rokovi u vezi s američkim izborima temelje se u pravilu na zakonima koji su stari više od 100 godina. U međuvremenu bi se sve moglo i brže organizirati – ali nitko ne želi mijenjati etablirani sustav.

Kad je inauguracija novog predsjednika?

Svečana inauguracija će se održati 20. siječnja 2021. u 12 sati po lokalnom vremenu (18 sati SEV) ispred Kapitola u Washingtonu. Novi predsjednik se još istog dana useljava u Bijelu kuću.

Kada se predaje atomski kovčeg?

Novi predsjednik polaganjem prisege postaje i gospodar nuklearnih kodova. Koliko je javnosti poznato, jedan vojnik s atomskim kovčegom, takozvanim nuclear footballom, uvijek se nalazi u blizini predsjednika, za slučaj nužde.

U kovčegu se ne nalazi nikakvo veliko crveno dugme koje bi predsjednik pritisnuo u slučaju nužde. U njemu se nalazi niz kodova kojima predsjednik može vojsci u slučaju nužde izdati zapovijed za uporabu atomskog oružja.

Trump popustio i najavio početak prijenosa vlasti Bidenu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.