Kada se sadi bijeli luk: Savjeti za uzgoj i sadnju bijelog luka

Uzgoj bijelog luka mnogo ovisi i o godišnjem dobu u kojem ga sadimo. Mi vam zato donosimo uz koje ćete naučiti kada se sadi bijeli luk.

Bijeli luk ili češnjak zdrava je biljka koju redovno koristimo u našoj kuhinji.

Izrazito je zdrav i bogat vitaminima B i C, selenom, magnezijom, kalijem i kalcijem. Njegovo porijeklo vuče iz Azije, odakle se u kratkom vremenu proširio po ostalim dijelovima svijeta, piše RTL.hr.

Razmnožava se češnjevima

Zbog dobre prilagodbe različitim uvjetima uzgoja, česta je biljka i kod nas. Bijeli se luk razmnožava češnjevima, a tijekom sadnje također možemo koristiti i kupljene sjemenske glavice koje su dodatno zaštićene od bolesti i štetnih nametnika. Za sadnju bijelog luka idealna su plodna tla blago kisele ili neutralne kiselosti.

Proljetni i jesenski bijeli luk

Veliku ulogu u uzgoju i sadnji bijelog luka ima i godišnje doba u kojem ga sadimo. Naime, bijeli luk se uglavnom sadi u rano proljeće ili pak u jesen. Zbog različitih razdoblja u kojima se uzgaja, dijelimo ga u dvije skupine – proljetni i jesenski luk.

Proljetni se luk, kao što mu i samo ime govori sadi u proljeće. Preporučuje se da to bude što ranije, najbolje u veljači ili ožujku. Naime, proljetni bijeli luk osjetljiviji je na niske temperature nego jesenski.

Što se tiče jesenskog bijelog luka, on se sadi ujesen nakon čega prezimljuje i razvija se već na početku iduće godine. Ova vrsta bijelog luka ima nešto krupnije plodove i listove, što je također čini otpornijom na niske temperature.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.