Kada će se konstituirati Dom naroda Parlamenta FBiH?

Iako su svi uvjeti za sazivanje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH spremni, na domaćoj političkoj sceni ipak, aktualne, nesuglasice oko nametnutih izmjena visokog predstavnika.

Tko će novim brojem izaslanika blokirati, a tko deblokirati rad vlasti na federalnoj razini? Kome potezi viskog predstavnika u BiH idu na ruku?, pita se BHRT.

Neće biti nikakvih problema oko Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje, poručio je ovo Fuad Kasumović nakon sastanka “Osmorke” u Zenici. Povod da OHR-u uputimo upit hoće li i do kojih izmjena propisa doći, i šta je s formiranjem vlasti na federalnoj razinii zadanim rokovima.

Zadatak je političkih aktera da idu naprijed s formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim razinama u skladu sa zakonom te dogovore sveobuhvatnu koalicijsku platformu, navode iz OHR-a.

Veoma brzo slijedi izmjena propisa kako se to radi. Pametnom je dovoljan i išaret, pa sve je doneseno da se deblokira i to u narednih nekoliko dana, izjavio je Fuad Kasumović iz stranke Bosanskohercegovačka inicijativa, javlja BHRT.

Iz SDA na ovakve najave kažu da su nedopustive. Mogle bi se, kako navode, očekivati ogromne političke, pa i društvene turbulencije, posebno ako bi Schmidt mijenjao propise na način da preferira jednu političku koaliciju.

Otvara se pitanje, možemo li možda na kraju očekivati da se u Ustav izravno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i ”Osmorka” i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH, izjavio je Mirsad Zaimović (SDA), prenosi državna televizija.

Schmidtovu odluku su, odmah, politički čelnici ocjenjivali kao štetnom što se upravo sada i pokazuje, smatraju iz Naše stranke.

Gospodin Schmidt je u medijima govorio da je njegov motiv bio da se ne dozvoli nametanje izborne volje hrvatskom narodu, a ustvari je sada doveo do situacije da bošnjački narod ne može izabrati svog legitimnog predstavnika, već da je jedina opcija da SDA predloži nekoga poput Melike da bude poptpredsjednica, a ni ovih zadnjih osam godina nije ništa uradila, smatra Damir Arnaut (Naša stranka).

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je 30. prosinca 2022. izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Schmidtovim izmjenama povećan je broj izaslanika pa federalni dom naroda, čini 80 izaslanika, po 23 iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba, te 11 izaslanika iz reda Ostalih.

Osmorka postala šestorka: Dvije stranke neće sudjelovatii u vlasti

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

5 komentara

  • SDA i DF ce sve uciniti da se vlast na Drzavnom i federalnom nivou ne uspostavi bez njih. Oni bi rade rat i nerede nego skidanje sa proračunskih jasala.! Sva udruženja boravka su podigli, svoje režimske medije, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu samo da smrti uspostavu vlasti bez njih. Stotine tisuca SDA botova su prikopčani na drzavnu sišu koju crpe 30 god i sada im to postaje upitno.!

  • Na kojoj je razini SDA kada im je Zahiragic glavni glasnogovornik. Onog lika jedino je lijepo vidjeti na koridi da vodi bikove. Tako izgleda i tako se ponasa…

  • Dodik je glavni penicilin bošnjačkoj politickoj mafiji. Kad Dodik i SNSD predlože bosnjaka Šulića u vjece ministara svi bosnjacki politicari lijevi, desni su na zadnjim nogama, svi su protiv jer on nece zastupati interese bosnjaka. A kad bosnjaci hrvatima biraju Komsica po četvrti puta kao hrv clana presjednistva onda je to ok. Jer Komsic zastupa hrvatske interese. Da ne spominjemo delegate u domu naroda u hrvatskom klubu koji su bosnjaci i pred izbore Mujo, Haso se izjasne kao hrvati. Znaci maske su pale. Zurno traziti smjenu Komsica i svih delegata lažnih u domu naroda. Evo prilike.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.