Kada će biti formirana Vlada HNŽ?

Nakon što je izabrana nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s Nerminom Nikšićem, za potpunu implementaciju rezultata izbora preostalo je dovršiti formiranje svih županijskih vlada.

U Srednjobosanskoj županiji, vlast iznenađujuće čine HDZ i SDA, a isti rasplet moguć je i u Hercegovačko-neretvanskoj. Moguća je i Vlada bez SDA, prenosi BHRT.

Mnogo puta su politički akteri ponovili da će vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji biti odraz većine na federalnoj razini. U HDZ-u Bosne i Hercegovine, stranci koja je u najboljoj poziciji i vodi proces pregovaranja, bez obzira na to, ne isključuju ni drugačiji izgled buduće županijske vlasti.

Ono što Županijski odbor HDZ-a promišlja, a to smo od početka govorili, je da bismo voljeli imati Vladu koja bi bila preslika Vijeća ministara i Vlade Federacije. Zbog protočnosti i svega što bismo trebali raditi u ovom trenutku. Ali to nije uvjet da tako treba biti, kazao je Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ.

HDZ je tako u tjednu iza nas pregovarao sa strankama Trojke, a potom i sa SDA. S obzirom na ulazak HDZ-a 1990 u Vladu Federacije, izvjesno je da će i ova stranka biti dio većine u HNŽ-a. Njihov dio kolača dogovoren je na nivou HNS-a, a u Devedesetci vjeruju kako bi dobro rješenje bila široka koalicija.

Poželjna je takva, šira koalicija. Ne znam kakav je odnos između SDP-a i SDA, tako da vam ne bih mogao odgovoriti, istaknuo je Ivan Odak, zastupnik u Skupštini HNŽ (HDZ 1990).

U Stranci demokratske akcije po svaku cijenu s obzirom na dobar izborni rezultat, žele participirati u vlasti. Eventualno izostavljanje, smatraju, ne bi bila dobra poruka. U SDP-u, s druge strane, SDA ne vide kao budućeg partnera.

Smatram da bi izostavljanje SDA eksperiment koji u ovom trenutku nikom ne treba. Mislim da trebamo težiti tome da imamo stabilnu Vladu i da je imamo na način da Vlada u punom kapacitetu volje ljudi, volje naroda, implementira izbore, mišljenja je Džafer Alić, zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ (SDA)

Zastupnik u Skupštini HNŽ (SDP) Armin Zahilić smatra da HNŽ treba dobiti vlast po vertikali od partnera koji čine većinu na državnom i entitetskoj razini i vjeruje da će se to dogoditi u našoj županiji.

Za eventualnu potvrdu Vlade bez SDA, partnerima sa viših razina vlasti potrebni bi bili glasovi i HRS-a, NES-a ili DF-a.

U teoriji bi im možda mogle biti potrebne naše dvije ruke. Po svemu sudeći te ruke bi bile ruke Demokratske fronte, gdje bi se dogodilo ono što se dogodilo kad su se birali delegati u Domu naroda, rekao je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Iz Demokratske fronte su odbili govoriti na ovu temu, ali da se na njihove ruke računa, potvrdili su za BHRT u strankama Trojke.

S tim da je ovdje posebnost i voljeli bismo da DF bude dio bloka SDP-a, NIP-a i DF-a, dodaje Zalihić.

Konačan rasplet će biti poznat vjerojatno u narednom tjednu. U HDZ-u koji će dati budućeg premijera tvrde da će nova Vlada započeti sa radom već početkom lipnja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.