Kada bi Engleska i Hrvatska igrale 10 puta Engleska bi pobijedila 2 puta!

Jedan od najpoznatijih engleskih novinara, Adrian Chiles (51), ovih je dana u velikoj dvoumici – za koga će navijati u polufinalu SP? Chilesova je majka, naime, Hrvatica, Zagrepčanka s Trešnjevke, otac mu je Englez i njegove dvije reprezentacije sučelit će se u srijedu u Moskvi!

U svakom slučaju, Chiles je u dobitničkoj poziciji – jedna će njegova selekcija sigurno igrati u finalu…

Chiles je dijete BBC-a, no prije osam godina u najvećem novinarskom transferu na Otoku prešao je na ITV, za godišnju plaću od čak milijun funta, imao je status istinske zvijezde, na ulici su ga ljudi zaustavljali češće nego nogometaše, pjevače ili glumce! Na ITV-u je ostao do 2015. godine, a onda se vratio na BBC i sad vodi emisije (ne samo nogometne i sportske) na BBC Radio 5 Live. Dosad je izvještavao s tri SP, a u ponedjeljak putuje u Rusiju na utakmicu Engleska – Hrvatska. Javio se iz Londona i istaknuo:

Sve je ovo pomalo čudno, cijeli je turnir pun iznenađenja. Engleska je reprezentacija neuobičajeno mirno ispraćena na SP, ali nakon očekivanih pobjeda protiv Tunisa i Paname, javila se euforija i sad opet svi misle da je Engleska najbolja! Prije četiri godine u Brazilu Engleska je u skupini igrala s Italijom i Urugvajom i odmah je ispala, pa je razočaranje bilo golemo. Da je onda igrala s Tunisom i Panamom, pobijedila bi i prošla, ne ovisi, dakle, sve samo o vama i vašoj snazi, na mnogo toga utječe i ždrijeb, kaže Chiles za Sportske novosti i nastavlja:

Engleska je došla u polufinale, ali teško je objektivno reći koliko je ova momčad jaka! Tunis i Panama su apsolvirani, pričuvna je momčad igrala s Belgijom i izgubila. Kolumbiju smo prošli nakon 11-eraca i ta je utakmica zapravo inicirala eksploziju euforije na Otoku, jer smo razbili prokletstvo 11-eraca. U četvrtfinalu smo bili bolji od očito limitiranih Šveda, pa je teško je, dakle, donijeti pravi sud o snazi Tri lava. Svakako moram posebno pohvaliti izbornika Southgatea. Odličan je trener i još bolji čovjek, igrači ga slijede, navijači mu vjeruju…

Prognoza za polufinale?

Teško je bilo što prognozirati, nema favorita, šanse za prolaz su podjednake. Reći ću ovako; kada bi Hrvatska i Engleska igrale deset puta, onda bi Hrvatska pobijedila tri puta, Engleska bi slavila u dva navrata, dok bi pet utakmica bilo okončano remijem! No, najveći je problem obje momčadi – umor! Posebno mi se čini da je Hrvatska izmorena, tjelesno i mentalno, zadnje je dvije utakmice igrala produžetke i izvodila 11-erce. A to strahovito potroši igrače, mnogo se energije i emocija potroši u takvim stresnim utakmicama, govori Chiles i na kraju dodaje:

Engleski su navijači uvjereni u prolaz, u svakom kutu Otoka vlada ludo raspoloženje, svi smatraju da se “nogomet vraća kući”! Izbornik i igrači spuštaju loptu na zemlju, Southgate je već rekao da će utakmica protiv Hrvatske biti najteža na turniru i da nema favorita te da nitko ne može prognozirati ishod. Ali, engleski navijač sad razmišlja srcem, a ne glavom, stvorena je prava histerija i nitko ni ne pomišlja na poraz, uvjereni su da je ovo ona prava nacionalna vrsta, koja će nakon 52 godine vratiti engleski nogomet na tron.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.