“Kad su šutjela zvona” – Nova knjiga fra Šimuna Ćorića

Knjigu dramskih tektova fra Šimuna Šite Ćorića “Kad su šutjela zvona – Glazbeno-poetski i drugi igrokazi” objavio je zagrebački nakladnik Glas Koncila.

Ako bismo Ćorićeve dramske i pseudodramske tekstove htjeli nekako uglaviti u kontekst dramske tradicije i suvremenih dramskih strujanja, našli bismo se, smatra autor predgovora Damir Pešorda, u stanovitim poteškoćama.

U njegovu dramskom pismu isprepliću se odjeci bogate tradicije crkvenih prikazanja i pučkih blagdanskih igrokaza te bogate franjevačke književnosti namijenjene poučavanju i duhovnom uzdizanju puka s utjecajima europskog teatra Bertolta Brechta i suvremenoga angažiranog kazališta, ističe Pešorda i dodaje kako je to sve opet prožeto medijskom osviješćenošću autora i njegovim kanautorskim nagnućima.

U knjigu je uvršteno dvadeset dramskih tekstova svrstanih u tri dijela: “Kad su šutjela zvona”, “Jednom u Betlehemu” i “Jednom na Golgoti”.

Šimun Šito Ćorić rođen je u Paoči kod Čitluka 1949. godine. Hrvatski je pjesnik, esejist, putopisac, prozaist, dramski pisac i antologičar. Školovao se u Gradnićima, Čitluku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu Luzernu, a u u SAD-u je završio studij engleskog na The Catholic University of America, Washington, D.C, a magisterije iz psihologije u New Yorku na Columbia University te na Detroit University u Detroitu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Psiholog i kantautor poznat je kao autor brojnih knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja, te cijelog niza nosača zvuka.

Knjige i tekstovi prevedeni su mu na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije.

Redovit je profesora psihologije na sveučilištima u Mostaru i Zagrebu.

Živi u Švicarskoj, gdje je u dva mandata bio nacionalni koordinator Hrvatskih katoličkih Misija u toj zemlji.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.