Kad smo loše, na Facebooku gledamo one kojima je gore

Razočaravajuću činjenicu pokazalo je istraživanje provedeno na amsterdamskom sveučilištu VU, koje je pokazalo da mladi kada su neraspoloženi na društvenim mrežama traže profile kojima bi se utješili.

”Kad su neraspoloženi, mladi pregledavaju profile ljudi koji se nisu uspjeli predstaviti u najboljem svjetlu, bilo da djeluju neprivlačno ili neuspješno” , navedeno je u istraživanju koje je provedeno na 168 studenata, javlja 24sata.hr

Znanstvenici su studentima rekli da su ispit riješili izvrsno ili jako loše, a zatim bi ih uputili na izmišljenu društvenu mrežu SocialLink na kojoj je fizička privlačnost ili poslovni uspjeh određenog profila bio označen simbolom srca ili dolara. Utvrdili su da su svi više vremena provodili na profilima koji su bili označeni kao lijepi i uspješni, no kad su usporedili što su klikali oni koje su prije toga oneraspoložili viješću da su loše riješili ispit, saznali su da su ti više vremena provodili na profilima koji su bili označeni kao neuspješni i neprivlačni.

”Većina nas na društvenim mrežama traži pozitivne stvari, ali ako se osjećamo ranjivo, tražit ćemo one kojima je dan jednako loš ili gori nego nama ili one koji možda nisu toliko vješti u tome da se prikažu u najboljem svjetlu, kako bismo se u konačnici osjećali bolje”, izjavio je Benjamin Johnson, jedan od autora studije.

Ovdje su dostupni rezultati istraživanja, koji potvrđuju slična pravila koja vrijede za glazbu i filmove – kad smo tužni, svjesno biramo tužne pjesme i filmove s nesretnim završetkom od čega se na kraju zapravo osjećamo bolje!

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.