Kad će biti formirana nova Vlada FBiH?

Nitko još ne zna kada će biti formirana Federalna vlada niti kako će ona izgledati.

Zategnuti odnosi među koalicijskim partnerima, ucjene i uvjetovanja, mogli bi dovesti do nove koalicije koja je najizvjesniji scenarij da bi se mogla razriješiti trenutna blokada imenovanja nove Federalne vlade.

Iako smo relativno brzo dobili novo rukovodstvo Federacije BiH, čini se da tako brzo nećemo dobiti i Federalnu vladu. Iako rok od 30 dana teče, ne nazire se tko će je činiti. Zainteresiranih je mnogo. Osim što neće podržati vladu na čelu s Nerminom Nikšićem, SDA sada u vlasti želi i DF, javlja BHRT.

SDA sa DF-om treba biti s obzirom na situaciju kakva jeste u vlasti i u tim pozitivnim procesima Vlade Federacije BiH, upravo iz tih razloga što je ustavno uređenje takvo kakvo jeste, koje se sad nažalost ne može promijeniti, izjavio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA).

Iz DF-a su jasni: bez SDP-a vlast u Federaciji BiH je besmislena. Naglašavaju da trenutna većina u Federaciji BiH ne postoji, ali ne isključuju mogućnost da i oni budu dio vlasti, iako ne po svaku cijenu.

To će ovisiti od toga tko će biti partneri u vlasti i kakva će to biti vlast, i na razini i programskih i kadrovskih rješenja – ako one budu poredane kako treba, zašto onda mi ne bismo bili u vlasti, pita se Albin Zuhrić (DF).

Da bi se koalicijske karte mogle promiješati svjesni su i u SDP-u iz kojeg tvrde da, ako bude bilo potrebe, neće bježati od pregovora s novim partnerima. A, u NIP-a očekuju reakciju OHR-a.

SDP BiH mora u sljedećim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces. Ako se ovo ne dogodi, SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinirati svoju ulogu i na državnoj i na entitetkoj razini, i na razini žipanije, smatra potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Ili se SDA mora uozbiljiti i shvatiti da je za njih bolje da odu u opoziciju, što ne smatram da će se dogoditi, ili to mora biti tumačenje ili nova odluka kojom se deblokira proces uspostave vlasti, rezolutan je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Uspostava vlasti u županijama uveliko traje, posebno su zanimljiva događanja u Unsko-sanskoj županiji. Zajedno sa SDA u vlast će ići i SBiH i NES, ali i DF. I upravo bi se, neslužbeno, nova vlast iz ove županije mogla preliti i na federalnu razinu, zaključuje BHRT.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.