Južna Koreja zabranjuje konzumaciju psećeg mesa

Južnokorejski parlament u utorak je usvojio zakon kojim se zabranjuje konzumacija i prodaja psećeg mesa.

Jedenje psećeg mesa nekoć se smatralo načinom poboljšanja izdržljivosti tijekom vlažnih korejskih ljeta. No, danas je ono postalo rijetkost, pa pse jedu samo starije generacije, dok mlađe stanovništvo te životinje smatra kućnim ljubimcima.

Aktivisti za prava životinja tvrde kako se većina pasa ubija elektrošokovima ili su obješeni, iako uzgajivači i trgovci tvrde da je zabilježen pomak na tom pitanju te su klanja postala humanija.

Podrška za zabranu narasla je tijekom mandata Yoona Suka Yeola, ljubitelja životinja koji je udomio šest pasa i osam mačaka te je veliki kritičar konzumacije pasa.

Mjeru je predložila vladajuća stranka, a podržalo ju je 208 zastupnika, bez protivljenja.

Zakon će stupiti na snagu nakon tri godine. Njegovo kršenje bit će kažnjivo s do tri godine zatvora ili do 22.8.00 dolara kazne, prenosi Hina.

Mjerom će doći do kraja uzgajanja i ubojstava pasa radi ljudske konzumacije, rekla je Borami Seo iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International Korea.

Nedavne korejske ankete pokazale su da više od 94 posto ispitanika nije konzumiralo pseće meso u zadnjih godinu dana, a 93 posto njih ne bi to učinilo u budućnosti.

Raniji pokušaji zabrane nisu uspjeli zbog otpora mesne industrije, a novi zakon predviđa kompenzaciju kako bi tvrtke mogle napustiti proizvodnju.

U studenom je dvjestotinjak uzgajivača pasa prosvjedovalo pred predsjedničkom palačom, tražeći da se odustane od zakona.

Korejsko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da je do travnja 2022. oko 1.100 farmi uzgajalo oko 570.000 pasa za oko 1.600 tisuća restorana.

Korejska udruga uzgajivača pasa pak tvrdi da će zabrana utjecati na 3.500 farmi koje uzgajaju 1,5 milijuna pasa, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.