Jubilarna 150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u BiH | Jabuka.tv

Jubilarna 150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u BiH

U nedjelju, 15. studenoga, euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova svečano je otvorena jubilarna 150. godišnjica od dolaska sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog u Sarajevo.

Misu je predslavio pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren u koncelebraciji s 10-ak svećenika među kojima su bili provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić.

Na početku mise mons. Semren je istaknuo kako nas je u ovo slavljeničko zajedništvo okupila Božja ljubav, njegovo milosrđe i dobrota kada otvaramo jubilarnu 150. obljetnicu dolaska prvih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Sarajevo (1871.)

Ovo se događa na Svjetski dan siromašnih, u Godini Riječi Božje, u skoro punih 400 godina karizme svetog Vinka i njegovih kćeri milosrdnica. Zahvalni smo sestrama za istinsko svjedočanstvo vjere i ljubavi, ustvrdio je pomoćni biskup te potaknuo da primjer života svetog Vinka vjernicima pomogne utvrditi svoju vjeru i da se trajno opredijelimo za dobro. Nadalje je progovorio da obljetnice pozivaju osluhnuti što Bog govori kroz prošlost, što poručuje u sadašnjosti i na što poziva u budućnosti. Ova godišnjica sestre milosrdnice potiče na temeljitu duhovnu obnovu na izvorima, kako bi se pripremile za nove izazove u Crkvi i svijetu, rekao je mons. Semren, piše portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.ba.

Podsjećajući da je Bosna za vrijeme dolaska sestara milosrdnica prije 150 godina bila misijska zemlja s brojnim problemima naglasio je ta je ta činjenica donosila poteškoće, ali i radosti.

Živjele su s ljudima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Zaživjele su punim plućima karizmu sv. Vinka i do danas je žive na ovim prostorima. Čestitamo sestrama ovu visoku obljetnicu neprekinutog djelovanja i zahvaljujemo im na svemu učinjenome i na neumornom svjedočenju, rekao je mons. Semren dodajući kako je biskup fra Paškal Vujčić uspio u Sarajevo dovesti četiri sestre iz Zagreba te izgovorio njihova imena: s. Filomena Massi, s. Rajmunda Perentin, s. Emilija Gašparić, s. Rufina Radonić.

Mladica koju su donijele iz Zagreba i zasadile u Sarajevu prije 150 godina milošću Božjom razvila se u veliko stablo koje donosi vrijedne plodove. To stablo je danas provincija Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu. Prostire se širom BiH, ustvrdio je biskup te potom citirao svetog Vinka koji je rekao: Kakva je sreća ustrajati na mjestu na koje nas je postavio Bog. Kakva je nesreća ukorijeniti se tamo kamo nas Bog nije pozvao… Božja djela ne uspijevaju odmah kad mi to želimo, nego kad to Bog želi.

Na kraju propovijedi pozvao je nazočne da u molitvi podrže sestre u njihovu putu te im budu blizu.

Bogata povijest

Pri završetku mise obratila se provincijalna glavarica Sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga Provincije Majke Divne s. M. Julijana Djaković. Pozdravivši nazočne s. Julijana je progovorila o karizmi sestara milosrdnica te o bogatoj povijesti reda kojemu pripada od dolaska prvih sestara, preko uspostavljanja redovite crkvene hijerarhije, djelovanja za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine Jugoslavije te za vrijeme Prvoga i Drugoga svjetskoga rata.

Govoreći o vremenu komunizma istaknula je kako su se sestre bile prisiljene napustiti svoja poslanja u školama, koje je država zabranila te u bolnicama. Svoje obraćanje o povijesti reda završila je podsjećanjem na posljednji rat kada je sestra milosrdnica s. Cecilija Grgić zajedno sa župnikom vlč. Filipom Lukendom u Presnačama kraj Banje Luke ubijena i spaljena u župnom uredu.

Povijesni hod sestara milosrdnica

Prvu zajednicu milosrdnica u Parizu osnovali su sveti Vinko Paulski i sveta Lujza de Marillac. Nosi ime Kćeri kršćanske ljubavi. Brinuli su se za bolesne i siromašne a i za odgoj djece i mladih. Potreba onoga vremena dovela je do brzog širenja preko granica Francuske. Jedan od ogranaka stiže u Austriju, a potom, na poziv zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika, 5. rujna 1845. u Zagreb dolazi prvih šest sestara. Još za turskog vremena sestre dolaze i u Sarajevo 14. studenoga 1871., a potom u sve veće gradove BiH.

Nakon Drugog svjetskog rata sestrama je oduzeta sva imovina i zabranjen im je rad u prosvjeti. Sestre, kao i uvijek, pronalaze načina kako biti u službi Milosrdne Ljubavi. Godine 1974. osnovana je Provincija Majke Divne koja djeluje u okvirima granice Bosne i Hercegovine, piše portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.ba.

Govoreći o hodu sestara u BiH i Sarajevu danas citirala je papu Franju koji potiče da se izađe iz sigurnosti samostanskih zidova i postane glasonoša radosti siromasima i potrebitima.

Sv. Vinko je rekao da za sjajna djela Bog pronalazi dovoljno radnika, ali za skromno djelovanje potrebni su još mnogi. Danas na dan otvaranja ovog velikog jubileja, u zajedništvu sa svima vama ovdje prisutnima molimo Gospodina da svojim blagoslovom obdari mjesnu Crkvu kao i sve žitelje naše drage BiH. Molimo da nas po zagovoru naše nebeske majke Marije, pod čijom zaštitom živimo, nadahnjuje i vodi kako bismo vjerni svom poslanju njegovo Božansko milosrđe u današnjim okolnostima učinile vidljivim i djelotvornim, rekla je, između ostaloga, provincijalna glavarica.

Misno slavlje animirao je svojim pjevanjem i sviranjem Zbor sestara milosrdnica.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: