JP Autoceste FBiH proizvodit će struju za vlastite potrebe

Krajem listopada Javno poduzeće Autoceste FBiH raspisalo je natječaj za izradu dokumentacije za studijsko istraživanje potencijala u svrhu izgradnje fotonaponskih elektrana na Koridoru Vc, a rok za prijam ponuda istječe u ponedjeljak, 20. studenoga.

Osnovni cilj studije je, kako su kazali Feni iz tog poduzeća, analiza potencijala na lokacijama Koridora Vc za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, zbog rastućih potreba za električnom energijom. Studija će također utvrditi potrebe za električnom energijom za buduće dionice za koje postoji izrađena projektna dokumentacija.

Iz JP Autoceste FBiH podsjećaju da novi set energetskih zakona omogućava status prosumera, odnosno proizvodnju električne energije za vlastite potrebe te ubacivanja viška električne energije u mrežu kad je proizvodnja veća od potrošnje i povlačenje iz mreže kad je potrošnja veća od proizvodnje.

Koridor Vc je u fazi izgradnje, a dionice koje su u funkciji imaju značajnu potrošnju električne energije. Prema podacima iz 2019. godine potrošnja električne energije na dijelu Koridora Vc bila je oko 8.500.000 kWh uz godišnje financijske izdatke oko 1.500.000 KM. Puštanjem novih dionica i stalnim unaprjeđenjima postojećih, potrošnja električne energije se stalno povećava, a svjedočimo i stalnom povećanju cijena električne energije. Na osnovu rezultata Studije pristupit će se izradi projektne dokumentacije za dobijanje dozvola za izgradnju, te izgradnju istih, naveli su iz JP Autoceste FBiH za Fenu.

Koridor Vc povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče. Na teritorij BiH otpada najduži dio – 320 km, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 kilometara, a dosad je izgrađeno 126,5 kilometara.

JP Autoceste FBiH u svojim strateškim planovima ima u vidu i ustupanje prostora za instaliranje električnih punionica na budućim odmorištima kao dio obogaćivanja ponude na autocestama.

Kako napominju iz Autocesta FBiH, od veljače 2022. godine na dionici Mostar – Sarajevo na odmorištu Lepenica s lijeve strane puštena je u rad DC punionica za električna vozila, koja istovremeno može puniti dva električna vozila, uz tri različita priključka. Riječ je o tipskoj punionici koja je izgrađena kao samostalna i zasebna jedinica s kompletnom neophodnom opremom za punjenje i njegovu kontrolu. Ovaj projekt je, kako se dodaje, rezultat uspješne suradnje dvaju javnih poduzeća, JP Autoceste FBiH i JP Elektroprivreda BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.