Jozo iz Rakitna s dvanaest godina počeo nositi duhan kako bi prehranio svoju obitelj

Vran planina, osim po legendi o Mijatu Tomiću i Divi Grabovčevoj, javnosti je poznata i po stvarnim pričama i događajima onih koji su, noseći duhan na leđima iz Hercegovine u Bosnu, pokušavali nešto zaraditi za svoju obitelj.

U to vrijeme vladala je represija jugoslavenske milicije i prodaja duhana na taj način bila je teški grijeh.

Glavni putevi (točnije rečeno staze) iz Hercegovine prema Bosni, tada su vodili preko Vran planine. Osim milicije, opasnosti su bile brojne, od nevremena do snježnih oluja u kojima se vrlo lako stradavalo.

Prešavši Vran planinu, moralo se odlučiti kojim putem ići, jer izravno spuštanje prema rijeci Rami preko Orašca, zbog čestih kontrola, patrola, ali i izdaja bilo je više nego rizično. Obilazilo se preko Proslapske planine, pa preko Zahuma i dalje za Bosnu, ili se birao pravac koji je preko Gračanice i kanjona Volujak, također vodio brema Bosni.

U znak sjećanja na te ljude, kojih je svake godine sve manje, jučer je na Kedžari, već devetu godinu za redom služena sv. Misa za sve poginule duvandžije, kao i za sve one koji su poginuli čuvajući stada, braneći dom.

Na Vranu služena sv. misa za poginule duvandžije

S ciljem da na neki način sačuvamo sjećanje na te ljude, jučer smo na Kedžari napravili kratku priču s Jozom Pavkovićem iz Rakitna, navodi Rama-prozor.info.

Nisam znao ništa, a morao sam znati sve, kaže nam Jozo, koji je s dvanaest godina započeo nositi duhan da bi zaradio za sebe i svoju obitelj koru kruha.

Oca ne pamti a majka mu je ostala s 23 godine ostala udovica. Kad mu je bilo 12 godina nije imao ni opanaka, bosonog je išao 12 dana u Bosnu da bi prodao dvanaest kilograma duhana.

Poslušajte njegovu priču:

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Da je Jozo iz Mostara on bi onda krijumcario duhan ali Jozo je iz Rakitna i on je nosio duhan.
  U kom sustavu je promet duhanom dozvoljen neovlastenim osobama i moj Jozo trebo si se latit motike ko sav normalan svijet.Eto ti sad nakav mucenik a zbog sverca i kriminala.

  • U sustavu ili sustavima koji su Hercegovinu,Hrvate i katolike stoljećima ugnjetavali,progonili i ubijali, pljačkajući ih i ostavljajući do ruba gladi. U takvom sustavu dijete od 12 godina pješke i bosonogo ide stotinama kilometara daleko od kuće da bi prehranilo ostatak obitelji i braću i sestre. To je žalosna povijest našeg kraja. I ne ponovila se. A Jozo je po svim kriterijima heroj. Današnji pak šverceri duhana su krijumčari

 • Toje posten posa.,svercer nije ruzno bit vec ponos tako da ovi sto nerazume rjec sverc nekse neglupiraju po ovim drustvenim mrezama.,nemoj bit lopov i varalica a sver samo ulicna rjec za prodaju..naravno Namex i Mepas prodaju robu siroke potrosnje,Dujkic ves masine,Ja duvan,neko auta,neko zlato,neko drogu…staje dobro a sta nije svak nek sebi odluci..

 • Svaka čast Jozo ovi što pričaju iz fotelje neznanju se ni najesti a kamoli uzeti duhan bosonog u zakup kriti se od policije da ti to neotme a uzeo duhan u zakup plati 50 a proda za 70 Dinara i od te razlike treba prehraniti obitelj.
  Jozo kapa dolje

 • Danas svi matani, svi gledali matana i heroji, da su nosili i radili koliko pričaju, izgradili bi nešto, kad su zenica tuzla i sarajevo bili gradovi, a mi zadnja rupa uvik…. A ovi nas danas kradu

 • SAV SE POSAO ZBIO U TRI MISECA RADJE.TO JE MOZDA SADA.
  PA TI OČITO POJMA NEMAS STA JE U ONO VRIME BILO RADIT SA DUVANOM.
  ČITAVU GODINU RADI OKO DUVANA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.