Jozi Rajiću uručeni ključevi tisućite obnovljene stambene jedinice

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u srijedu je u Grabovici kod Mostara obitelji Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće koja je obnovljena u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH/Regionalnog stambenog programa.

Tom prigodom obilježen je završetak izgradnje tisućite stambene jedinice u okviru spomenutoga programa, a u kojemu osim BiH sudjeluju i Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Želimo da se ostvari aneks 7 Daytonskog mirovnoga sporazuma i da se svi vrate na svoja ognjišta, da povratnici reintegriraju u mjestima s kojih su otišli, da oni koji su odlučili da žive u novim mjestima stanovanjima budu prihvaćeni od lokalnih vlasti, kazala je ministrica Borovac.

Ministrica Borovac pozvala je sve razine vlasti da nastave s potporom održivom povratku kako bi njihova ljudska prava bila poštovana.

Ona je podsjetila da se do kraja godine planira izgradnja i predaja još 500 stambenih jedinica, a do kraja 2021. godine, kada završava Regionalni stambeni program, bit će izgrađeno 3.200 stambenih jedinica.

Povratnik Jozo Rajić zahvalio je donatorima i ministarstvima koji su omogućili obnovu kuće i povratak u Grabovicu.

Veoma sam zahvalan i presretan što sam se vratio u svoju kuću, posebno sada kad sam u mirovini, kazao je Rajić koji se sa suprugom Janjom vratio u svoju kuću nakon 26 godina.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić naveo je kako se zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u FBiH gradi 1.281 stambena jedinica, a do sad je izgrađeno 390 kuća i osam stambenih zgrada.

Nakon svečanosti u Grabovici, ključevi su uručeni i obitelji Kemala Ćorića u mjestu Dobrč na Podveležju.

Europska unija najveći je donator Regionalnog stambeno programa s udjelom od 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 milijuna, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu potporu programu daju Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB).

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom tajništvu za raseljene osobe i migracije RS te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.