Josipović se vraća u SDP: “Sad je vrijeme za ujedinjenje ljevice”

U četvrtak će s Davorom Bernardićem potpisati sporazum o ujedinjenju i priključenju njegove sadašnje stranke Naprijed Hrvatska.

Sada je trenutak da se ljevica ujedini i stabilizira i da se zaustavi taj trend rastapa koji je očit. Upravo zato smo se mi, kao mala stranka koja je manje važna na političkoj sceni, ali koja ipak ima oko 1100 socijaldemokrata, odlučili priključiti SDP-u. Tim više što je veliki dio nas i bio u SDP-u, a socijaldemokracija je naša opcija, rekao nam je Ivo Josipović pojasnivši kako sutrašnjim danom, danom potpisivanja ovog sporazuma, Naprijed Hrvatska prestaje postojati.

Mi ćemo kao stranka prestati postajati i ujedinjujemo se, članovi prelaze u SDP i uključuju se u rad SDP-a. Ja ću biti član i voditi Odbor za ljudska prava, civilno društvo i društveni razvoj, kaže Josipović i otkriva nam kako je najprije pregovore vodio s GLAS-om Anke Mrak-Taritaš koji su propali u prijateljskom tonu.

Naime, mi smo bili svjesni da se ovo mrvljenje ljevice ne može dobro odraziti pa smo vodili razgovore s GLAS-om jer nam je srodna stranka. Nije socijaldemokratska nego liberalna, ali smo vrlo blizu po uvjerenjima. Pred sam kraj pregovora nismo se mogli dogovoriti u kolikoj mjeri će ta zajednička stranka biti liberalna, a koliko socijaldemokratska. Ali smo pregovore završili kao prijatelji, iznimno poštujem Mrak-Taritaš, kaže dodajući kako su se tada javili iz SDP-a.

Pozvali su nas i ja sam odmah pristao jer nam je SDP po programu puno bliži, kaže Josipović pojašnjavajući zašto se nakon predsjedničkog mandata nije vratio u SDP.

SDP je imao problema zbog politike koju je vodilo prijašnje vodstvo. Ja sam se zalagao za više reformi, ali kao predsjednik nisam uspio nagovoriti tadašnje državno vodstvo da se ide u ozbiljnije reforme. Predlagao sam promjene u strukturi države, efikasniju lokalnu upravu, smanjivanje broja županija… ali kad sam vidio da za to nema interesa, nisam nalazio razloga vraćati se u stranku, kaže.

Danas smatra da Davor Bernardić, unatoč unutarstranačkim sukobima, radi dobar posao i ima dobar program te je zato sada odlučio vratiti se.

Mislim da predsjednik Bernardić ima sluha za takve stvari, da će se zalagati za politiku reformi i da će se stanje u SDP-u stabilizirati. Ovo vodstvo ima snage ponuditi ljudima kvalitetne reforme, poručuje Josipović naglašavajući kako se SDP-u nije priključio prije sastavljanja liste za europske izbore jer ne trguje osobnim interesima.

SDP-u na tim izborima predviđa tri mandata.

Mislim da je to realno očekivati. A da li će biti jedan više, za što isto postoji mogućnost ili jedan manje, to je na biračima. Ali ja sam optimist, zadnje ankete pokazuju stabilizaciju stranke, a lista SDP-a je izvrsna i vrlo kvalitetna, ima što ponuditi EU i Hrvatskoj, zaključuje Josipović, piše 24sata.hr.

(www.jabuka.tv)28 komentara

 • Lignja se slabo snalazi bez jake partije. To je jedina istina njegovog povratka u stranku u osobni interesi. Kao jedinka je nula… U jakoj opozicionoj stranci, posebno ovako oslabljenoj nesto mozda i vrijedi. Bar on to misli. Bero mu sef…! Ha, ha, ha….

  • “bošnjački” poturice stalno prptov ustaša, a svi im preci bili u ustašama. Takvi si prilivode. Za sto lira u sto vira.

 • Mlak, smotan, ljigav, popuzan, mlitav, litav, plisnav itd …ko bi ga takva smlaćena tijo nego ova fukara u Bosni i nešto mazluna u Hercegovini.

 • Komunističko dite, pa ako NE ZNAŠ UMRO JE VAŠ DRUG tito (najveći zločinac, čak veći od staljina) pa šta ti sad oćeš da bude ponovno 45-a pa VAŠ ZANAT “NOŻEVE U RUKE” i klat ko nije ko vi.
  Sretan vam dan 10.04

 • Gost U to je vaš i četnički kukavički zanat nož u ruke vi ste vrlo srodni slični po ideologiji i posebno LICEMJERJU glumeći vjernike. U Partizana nije bilo nož u ruke već u ime naroda osuđuje te sud i bang bang pum pum..

  • Crkveni Split je pravi primjer hrvatskog katolickog grada. U crkvenom splitu je 98% Hrvata, vjernika, katolika, a ovih 2% rade najgadnije poslove vezane za ciscenje ulica i trgova, odrzavanje javnih povrsina, zive tezackim zivotom. Dakle, u crkvenom splitu je primjer kako treba biti. Ovih 2% mucenika se muci i skloni su nehrvatsom misljenju. Hrvatsko misljenje ujedinjuje Hrvate katolike koji se vole i postuju. 2% mučenika je ozlojađeno i ojađeno jer su na dnu svih hijerarhija. Zato, pozdrav crkvenom splitu.i 98% koji podrzavaju dr. Franju Tuđmana, Papu Ivana Pavla, Gojka Šuška, generala Ljubu Cesica Rojsa i Janka Bobetka sve sinove lijepe nam, suverene i neovisne Hrvatske.
   Crkveni split

  • Kod mene “U” ne znači ustaša, već nešto drugo, tako da me ne bi miješo s tim.
   A za mene su svi sadašnji i bivši SDP-eovci, kako sami każu nasljednici komunističke partike, dno dna i to se nikad neće promjenit jer su oni ubili više hrvata nego itko drugi

  • CRVENI SPLITE, ti se možeš CRVENJETI, jer ti si smeće orjunaško. Većih govana u povijesti nije bilo od orjunaša, koji su redom bili četnički koljači, a poslije nastavili klati pod petokrakom. Vi ste smeće hrvatskoga roda. Pravim splitskim Hrvatima kapa dolje. Oni najbolje znaju kakva ste izdajnička govna. Takvih je bilo prije, za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata, takvih ima i danas. Eno vam Josipovića, Jurjevića, Viskovića, Bauka, Ostojića i njima sličnih.

 • Govnojed se vraća govnojedima. Je lui mi konačno krepao ćača ratni zločinac, fratroubojica i koljač po Hercegovini, Dalmaciji, Lici i Sloveniji?

 • Neće se komunizam nikad vratiti možete se vi ujedinit svi što vas ima , a nema vas puno alo jeste glasni nestaće i to.

 • Anonimni šupak jebo te Rojs koji je ilegalno gradio kuću i glumio hrvatinu. Bobetka ne mješaj nigdje ali je i on bio na postrojavanju 1. PARTIZANSKOGA ODREDA u šumi Brezovica kraj Siska 22. 6. 1941. Ovdje glumite vjernike i pjevate o Gospi a podržavate krvoločni ustaški režim. Da za vas su ustaše junaci kada ubijaju nevine. Ali kada ih stigne kazna tada su mučenici itd. Za vas je normalno u Aushvicu pobiti 2 milijuna ljudi. DA I PARTIZANI SU ČINILI ZLODJELA. Ali iz osvete. Nisu prvi počeli 1921. i 1933. Već 1941. je nastao PARTIZANSKI POKRET.. Pavelić govnar je doveo sina od talijanskoga kralja i prozvao ga kralj Tomislav 2. Kako ono kažu ZA DOM SPREMNI HRVATINE-POKLONITI ISTRU I DALMACIJU TALIJANIMA.

 • Jebo vas Mamić hrvatina takvi ste vi isti kao on. Srao je napadao Željka Jovanovića koji je dr. po struci i u ratu liječio ranjene gardiste. Takav Mamiću ne valja. A dobar mu je Vučić četnički huškač. Toliko o počasnom građaninu š. Brijega.. Sada neka vam Vučić bude počasni građanin jer je prijatelj Maminja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.