Josipović: Milanović je nekad grub, ali oni koji zagovaraju građanski koncept u BiH nisu uvjerljivi

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da su odnosi Hrvatske i BiH “vrlo loši” ali je ocijenio i kako je predsjednik Zoran Milanović, unatoč dojmovima koji proistječu iz nekih njegovih “grubosti i neodmjerenih izjava”, prijateljski nastrojen prema susjednoj zemlji i ne podupire secesionističku politiku.

U intervjuu koji je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz” Josipović je kazao kako osobno ne bi nikada izrekao neke od Milanovićevih izjava te da ih ne smatra sretnim, ali je istodobno neprimjerenim ocijenio neke kritike i uvrede iz BiH na račun sadašnjeg predsjednika Hrvatske.

Znajući ga apsolutno vam mogu potvrditi da je predsjednik Milanović prijateljski nastrojen prema BiH. Napor koji je vlada Hrvatske dok je on bio premijer, uložila u jačanje pozicije BiH u okviru EU-a i stvaranje preduvjeta za brže uključivanje BiH u europske integracije to potvrđuje. S druge strane, on u svojoj osebujnoj retorici nije uvijek vodio računa o tome da, u legitimnoj brizi za odnose u regiji i poziciju hrvatskoga naroda u susjednim zemljama, ne povrijedi druge ili da ne otvori prostor za kritiku da prelazi granicu rasprave o unutarnjim pitanjima druge države, kazao je Josipović.

Milanović je na posebnoj meti kritika u bošnjačke javnosti zbog izjava poput one kako je u slučaju te zemlje najprije potreban “sapun pa tek onda parfem” kada je komentirao mogućnost uspostave građanske države u toj zemlji, prenosi HMS.

Zbog toga je zaslužio ocjene kako je “rasist i primitivac” kako ga je primjerice okvalificirao poznati bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić, prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ga je optužio za širenje ksenofobije i šovinizma.

Josipovićeva je ocjena kako su odnosi između Hrvatske i BiH sada “vrlo loši” dodajući kako ga to žalosti, posebice stoga jer je tijekom svog mandata kao predsjednik Hrvatske uložio puno energije u to da se oni poprave, baš kao i odnosi sa Srbijom.

Otpori su bili veliki, ali i rezultati vidljivi. Na žalost, danas s obje države Hrvatska nema dobre odnose. Tko je kriv? Možda nije dobro, a niti pametno tražiti krivca, ipak mnogi su tome doprinijeli, kazao je Josipović.

Smatra kako je potrebno pronaći minimum zajedničkoga jezika što će biti teško jer se problemi ne rješavaju upravo zbog toga što političke elite sporna pitanja koriste za svoje unutarnje politike i očuvanje vlasti.

Komentirajući nedavnu poruku hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da BiH ne može biti uređena kao građanska država, Ivo Josipović je kazao kako to nije relevantno jer je u konačnici riječ o pitanju o kojemu će odlučiti građani BiH kroz tijela vlasti svoje države.

O tome je li koncept “konstitutivnih naroda” pravičan ili je prevladan niti mogu niti želim govoriti. To je temeljno unutarnje pitanje BiH. Moram kazati kako nije problem što o konstitutivnosti i načelu građanske države misle predsjednici, premijeri, ministri ili mediji u susjednim zemljama. Problem je što se u BiH o tome ne može postići kompromis, kazao je Josipović, dodajući kako je važno da ljudi u BiH vjeruju da je model kojega sami odaberu pravedan i da će se tako i provoditi.

Konstatirao je kako s terminima poput građanskog u slučaju BiH ipak treba biti oprezan jer u toj zemlji sve institucije, organizacije i stranke imaju nacionalnu potku, a tako je i kada je riječ o onima koje zagovaraju građanske koncepte uređenja što se onda i ne čini pretjerano uvjerljivim.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Je li ti uginuo tatica Ante? Hoće li se prije nego krepa pokaati za zločin ubijanja fratara1945.na Brigi, a pslie klao zarobljene Hrvate po Sloveniji i na Križnom putu.

  • Dobro smo svi mi u velikom svijetu nešto pogriješili pa nam je svima poraće već 30 g.Nakon što smo skoro svi 90 tih postali vlasnici kapitala i primljeni u svjetsku trg.org.i sve proizvode nam veliki svijet kupio i vratili za kratko 5,5 milijardi okrenu svadja i ratovi.A ima li naše greške,a ne samo tek tako odozgo došlo.Pa naši visoko rangirani političari su nalazište nafte u Siriji,Nigeriji…uknjizavali u grunt jugo preduzeca ,a vode se ratovi za koridore,a mi bi ništa manje nego grunt na naše tadašnje firme.E onda dobiješ igranku i svasta još gore.A to je tako kada nam se na vazna mjesta uvuku klimoglavi koji ne misle svojom glavom niti koriste dunjalucku bistrinu.Spasavajmo se gurajući naprijed pametnije od nas samih.

  • forsiranje “grđanske” države u BiH je konkretno pomaganje najbrojnijem konstutivnom Narodu u BiH , da na kraju ostvari i formalnu vodeću centraliziranu ulogu u BiH.

  • forsiranje “grđanske” države u BiH je konkretno pomaganje najbrojnijem konstutivnom Narodu u BiH , da na kraju ostvari i formalnu vodeću centraliziranu ulogu u BiH. Građanska država je moguća kod jednonacionalnih država.

  • ovo nije država ovo je experiment i da nas mogu zavadit kad hoće a ovi naši gledaju i igraju kako stranci sviraju a oni im daju za to srestva dok im budu davali dotle će i trajati

  • Mozete li zamisliti dokle je doslo da nam i on pomaže kooji nam je sto puta drzao kamen oko vrata. Vjerojatno medunarodna zajednica nema izbora vec moraju Hrvati birati svog predstavnika kad to vec mogu i manjine u jednonacionalnim drzavama pa i on zeli biti u tom vlaku pomagaca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.