Josip Grubeša: Dan Republike Srpske je potpuno legalan – Jabuka.tv

Josip Grubeša: Dan Republike Srpske je potpuno legalan

Josip Grubeša, ministar pravde BiH u povodu obilježavanja 9. siječnja kao Dana Republike Srpske reagirao je na brojne prozivke u medijima za njega i izaslanstvo HDZ-a BiH što su sudjelovali na tom događaju.

Grubeša je bio prisutan na Svečanoj akademiji prilikom obilježavanja Dana RS-a gdje se našao kao dio izaslanstva HDZ-a BiH. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

Nedavno sam javno istaknuo kako u BiH postoje tri istine o događanjima tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća i nažalost ovo ide samo u prilog toj mojoj konstataciji. Reakcije pojedinih medija u povodu proslave Dana Republike Srpske samo dokazuje ono što sam tada rekao, a neki negirali.

Moramo prihvatiti druge i poštovati praznike

Ako hoćemo naprijed moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni. Jedino tako imamo pravo tražiti da “ti” drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje. Često se to zanemari i to je slučaj i ovaj put. Republika Srpska postoji i sastavni je dio Bosne i Hercegovine, to je činjenica koja se napokon mora priznati kao takva i dati se pravo njezinim građanima, kao i drugim u BiH, da slave svoje praznike bez da se svaki put oko toga pravi medijska hajka.

Neistina se često ističe i koristi za verbalni napad na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. siječnja proglasio kao neustavan dan za praznik. Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 09. siječnja neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske.

Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. siječanj.

Pojedini mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnijenje da taj dan samoinicijativno proglase kao “neustavan”, a da ne govorimo kako ignoriraju postojanje novog Zakona kojim je ovo pitanje uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno legalno, 9. siječnja.

Pojedini mediji se ne bore za provođenje drugih odluka Ustavnog suda BiH

Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan, iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uvjeta za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti.

Žao mi je sto se pojedini mediji ovako žustro ne bore za provođenje drugih odluka Ustavnog suda, bez da se mijenja njihova suština i prilagođava političkoj orijentaciji. Možda bi ti mediji, da se bore za provođenje svih odluka Suda,tako natjerali da se odluke donesene, a zanemarene jer nisu sukladne političkoj retorici pojedinih političkih opcija u BiH, napokon provedu, navodi se u priopćenju Ureda ministra pravde BiH.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Uskoro će 1.3. Dan nezavisnosti BiH, pa je moje pitanje za sve: Smije li se slaviti, smije li se ići na prosluvu tog dana, jer su i oni koji to slave također u prošlom ratu ubijali i civile i vojnike i činili sve strahote u ime te države i tog datuma. Koja je razlika? Puno toga nije jasno, posebno zašto neki smiju, a neki ne smiju slaviti ili biti gosti na nečijem slavlju. Znači li to da tko nadjača u propagandi taj smije sve. Mislim da je rješenje u sveopćem referendumu, međutim on nikad neće biti dopušten, jer se ne smije dopustiti sloboda ovom narodu, zbog činjenice da ovakvo stanje paše onima koji mogu kad hoće izazvati rat na ovim prostorima. Da im je do pravde i mira dopustili bi upravo slobodno izjašnjavanje, pa kako narod kaže. Ako Hrvati iz Bosne žele ostati u ljubljenom zagrljaju onih koji ih vole ljube i žele im savko dobro i to im i sada čine, onda neka se izjasne da žele ostati s njma u takvoj zajednici, ali da puste sve ostale da žive u “drugačijem svijetu”. Mali ironije ne smeta!!

  • Ovaj datum (1.ožujka.) neću slaviti, ali taj je dan legalan koliko i 9. siječnja. Mogu balije preko gebelsovskih medija tvrditi da je taj datum nelegalan, ali lažu kao ćukenja.

 • Mislim da treba poništiti sve odredbe Dejtonskog sporazuma, jer su u njemu sudjelovali “neustavni elementi”, vrtiti sve na početno stanje, jer kaže se da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat. Ako je tako, rat je stao, te nema potrebe da nešto što je napravljeno od neustavnih elelmenata egzistira. Treba razmišljati o povratku na početne pozicije,, lekciju na pogreškama naučiti i krenuti iznova.

 • Govno jedno pljunuo si na hrvatske zrtve, na 100 tisuca progranih hrvata iz RS-a odajucu pocast zlocinackoj tvorevini i odlikovanom zlocincu koji je granatirao Sibenik.

 • Osobno ne odobravam nazocnost Hrvatskih predstavnika na ovom mjestubi na ovaj dan,ali kad mi skuzimo tko nas vodi,onda sve dode na svoje mjesto i ima svoje zasto?!Ali isto tako stojim iza svoje tvrdnje koje cu sad iznijeti 9.1.za mene je LEGITIMAN!Svemu ovom pisanju i bukanju od balija samo mogu reci nigdje veze!To je sve balijska propaganda i okretanje vode na njihov mlin,da se prikazu kao ugrozeni i jebeni!A tko je pitao nas Hrvate,da li je 1.3.ili 25.11.LEGITIMAN i po kojoj logici bi on evo za mene ili nas trebao biti legitiman?MENI SU OBA DATUMA NEEEEEELEGITIMNA!!!I sto sad?Dajte vise dosta je balijskog maltretiranja i bucenja,Ono sto je nama. LEGITIMNO Srbima i balijama nije i obratno,NASER ORIC pobio sa mudzahedinima Srbe u Srebrenici i balijama heroj!Srbima?Nama GOTOVINA heroj i jest,a drugima?Itd itd!Jadni narode padi travu i pazi koji datum.slavis!FUUJ na 1.3.i 25.11.a 9.1.👍

 • Joj dobro li serete svi skupa, pa da je tako, nikad ne bi nitko presa iz engleske u francusku ili njemacku, a bas izmedju njih su bili visestoljetni i ratovi i neprijateljstva
  Niti bi tko isa od nasih u njemacku jer su eto oni osvajali i napadali nase krajeve.
  Pogotovo u ovoj jebenoj bih .
  Sto se ne bunite sto evo 24 godine smo prisiljeni biti s muslimanima i sjede svakodnevno s njima, a vise smo od njih nastradali u ratu nego od srba?

 • Nastala na zločinu nad Hrvatima Posavine, to je bit problema i Hrvati to ne smiju nikad prihvatit ka nešto pozitivno. Druga je stvar što ti mladiću moraš slušati Čovića i branit njegovu guzicu.

 • KAko te sram nije, govno pokvareno?
  Ja bih te pita da su tebi ubili sina ili brata, zapalili kuću i čitavu obitelj protjerali.
  Ovako sereš bez pardona, srami se i da Bog da da sanjaš stalno četnike. Pizda ti materina pokvarena, đubre jedno

 • Sram te može bit, i danas teku suze roditelja pobijenih Hrvata a ti paseš debela primanja za svoj nerad. I još imaš obraza zajebavat taj napaćeni narod. Govno pokvareno, izrode komunistički

 • Ma ko te odgojio tako pametnog a da mi je znat, e stvarno si biser, pucaš od znanja. Ti si zaista nešto posebno. Blago narodu kojeg predstavljaš.Šta bi mi da tebe nije, ja mislim da bi nas nestalo skroz da te nemamo. Ma trebalo bi te izmisliti, jer ti si stvarno našto najpametnije što mi Hrvati imamo. Moramo se ugledati svi na tebe i tako se ponašati ko ti, tako se oblačiti, tako se i smijat ko ti, jest kao ti, spavati koliko i ti. Sve bi morali radit kao ti jer si ti doista oličenje hrvatske GLUPOSTI.
  Točka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.