Još samo tjedan dana zapošljavanja bez natječaja

U Službenim novinama Federacije BiH napokon je objavljen ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH, a kojim je onemogućeno zapošljavanje bez javnih natječaja.

U zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama pod drugim nazivom, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, kao i u javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač Federacija, županija, grad ili općina, te u gospodarskim društvima u kojima Federacija, županija, grad ili općina sudjeluju s više od 50% ukupnog kapitala, prijem u radni odnos vrši se nakon provedene procedure obveznoga javnog oglašavanja za prijem u radni odnos, piše u izmijenjenom zakonu.

Vlada FBiH i županijske vlade će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona donijeti propis kojim će propisati postupak prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriju Federacije BiH, u javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač Federacija te u gospodarskim društvima u kojima Federacija sudjeluje s više od 50% ukupnog kapitala.

Ove izmjene stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

S obzirom na to da je objavljen jučer, znači da na snagu stupa za tjedan dana.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je izmjene Zakona o radu FBiH nakon što je otkriveno da je njegova kći bez raspisanog natječaja zaposlena u Financijsko-informatičkoj agenciji. Ona je nakon žestokog pritiska javnosti podnijela zahtjev za raskid ugovora o radu, piše Klix.ba.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 3. veljače 2017. godine utvrdila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH, a koji je poslije upućen Parlamentu FBiH.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Da nije smijesno bilo bi tragikomicno!Pa gdje se to jos zaposljava preko javnog natjecaja?Zato bi bilo bolje da ne pisete ovakove gluposti i dizete tlak iole normalnom covjeku!Znam sad ce biti drvlje i kamenje na moj kom.ali!?Pa zar vise nije jasno svakomu-dodju na radno mjesto ponedjeljkom jutri i to obicno prvog pon u mjesecu,tako da mu odmah bude isplacena prva puuuna placa,a stari djelatnici se pitaju tko je odkud je gdje ce sjest itd itd.?jos malo fali pa ce piceti praviti stolove na kat,MAJKE MI,ne bi me uopce zacudilo!I onda godinu godinu ipo produzuje mu se ugovor i onda BINGO!NATJECAJ ZA POPUNU RADNOG MJESTA!Onda se jadni smrtnici satrase skupljati dokumentaciju i predaju,a ne znaju da tu vec netko radi!Doduse netko i zna pa odustane.Prodje rok i prima se u STALNI RADNI ODNOS-radnica iz kladionice 40 i kusur god.zena glavnog mafijasa grada isto preko 40,sin od onih koji rade u opcini vrticu banci da djetetu nije dosadno doma i da im ne pita dzeparac jer nemaju odakle dati!A mladi ljudi via Irska.Dojc Svedska ili u robovlasnicku ljetnu sezonu u lijepu njihovu.Zato o kakvim natjecajima pricati!?I gdje je ovaj krmak zapislio kcerku?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.