Još nema dogovora oko čelnih pozicija europskih institucija

U Briselu je sastanak na vrhu Europske unije, a tema je tko će preuzeti ključne dužnosti u europskim institucijama.

Još nema dogovora o kandidatima. Mediji objavljuju da je Frans Timmermans najbliži mjestu šefa Komisije. To bi značilo da ga neće dobiti Nijemac Manfred Weber, vodeći kandidat pučana, mada je Europska pučka stranka osvojila najviše glasova na izborima u svibnju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prije ponoći je prekinuo plenarnu sjednicu i održao pojedinačne konzultacije sa šefovima država i vlada zemalja članica.

Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Nakon otprilike sat i pol, oko 23,00 sata, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je plenarnu sjednicu i započeo s novim krugom konzultacija.

Najprije se spominjala mogućnost da će se sastanak u punom sastavu nastaviti u 1,00 zatim 2,00 sata, ali nije započeo ni do 3,00 sata u ponedjeljak ujutro.

Očekuje se da će po završetku konzultacija biti jasniji sljedeći koraci. Između ostalog, spominje se mogućnost novog summita sredinom srpnja.

Hoće li europski pučani uspjeti postaviti Manfreda Webera na čelo komisije?

O tome je u Dnevniku 3 izvijestila dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro rekavši da se prema razvoju događaja za sada to neće izvesti.

Prema razvoju događaja za sada se to neće izvesti. Više se ovdje stječe dojam da se radi o sprječavanju nego o izboru jer su socijalisti i liberali zajedno pokušavaju spriječiti Webera, a pučani su prije par sati spriječili Timmermansa, Doduše Timmermansu su se suprotstavile i države članice Višegradske skupine kao i Italija.

Neki spekuliraju da je došlo do manje pobune protiv kancelarke Angele Merkel unutar pučkog bloka jer je ona navodno podržala dogovor prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Europske komisije, Weber mjesto predsjednika parlamenta, a liberali bi dobili mjesto predsjednika Europskog vijeća. Pučani su takav prijedlog velikom većinom u potpunosti odbacili. Ako je postojao takav dogovor to bi značilo da je kancelarka Merkel nije dobila potporu vlastitog pučkog bloka odnosno europskih demokršćana, rekla je Paro.

Dodala je kako je ovaj summit počeo s više od tri sata zakašnjenja zbog toga što su prvo pučani odužili sa svojim sastancima, a zatim su više od dva sata trajale međusobne konzultacije i bilateralni sastanci premijera međusobno.

Većina na summitu smatraju da ih čeka duga noć, vrlo teški pregovori , a mnogi najavljuju sljedeći summit na istu temu za dva tjedna.

Na pitanje je li hrvatski premijer Andrej Plenković kandidat za jedno od čelnih  mjesta Paro je rekla da što se tiče našeg premijera njegovo se ime spominje u kombinaciji za mjesto predsjednika Europskog vijeća, piše HRT.

To uglavnom spominju kredibilni, ugledni mediji poput Financial Timesa, Die Wel pozivajuće se na diplomatske  i kreditibilne izvore. Za to nema potvrde, premijer to ni danas nije potvrdio dolazeći na sastanak, rekla je Paro.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.