Još jedno talijansko selo prodaje kuće za jedan euro

Ako ste oduvijek tražili razlog da se preselite u Italiju i živite u miru, u jednom srednjovjekovnom talijanskom selu smještenom na vrhu brežuljka kuće se prodaju za jedan euro.

Pitoreskno selo zove se Castropignano i smješteno je na jugu Italije, u regiji Molise blizu Jadranskog mora. Cijene su nevjerojatno niske, a možete naći i one od jednog eura. Ideja je ponovno naseliti ruralne krajeve koje se godinama, pa čak i desetljećima, bore protiv depopulacije.

Ideja nije organizirati aukcije, nego spojiti vlasnike s domom koji je idealan za njih i u skladu s njihovim potrebama i željama.

Pozivam sve koji žele kupiti novu kuću da mi pošalju e-mail i izlože detaljan plan što namjeravaju s kućom. Žele li da postane njihov dom, da ga pretvore u B&B, trgovinu ili nešto drugo. Isto tako, neka navedu imaju li neke posebne prohtjeve kao što je prilaz za ljude u kolicima. Selo je maleno i auti ne mogu lako prolaziti kroz uske uličice, rekao je gradonačelnik Nicola Scapillati za CNN i dodaje da se radi o mirnom selu sa samo jednim restoranom, kafićem, ljekarnom i nekoliko plaćenih smještaja.

Castropignano

Inače, selo ima preko 100 napuštenih kuća i Scapillati je usredotočen na dugoročni razvoj i rast:

Ne želim da dođe do invazije kupaca. Nudimo samo mir, tišinu, čistu prirodu, svjež zrak, odličan pogled i fantastičnu hranu. Idealno za odmor od dnevnog stresa.

U selu živi oko 900 stanovnika (tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je više od 2.500), a 60 posto ih je staro preko 70 godina. Većina obitelji odselila se u veće gradove nakon Drugog svjetskog rata.

Što se pak same cijene tiče, kuću ćete možda platiti samo euro, ali na to ide polog od 2.000 eura čime se obvezujete na potpuno renovaciju unutar tri godine. Taj će vam se polog vratiti nakon što obnovite nekretninu, a Scapillati procjenjuje da bi se prosječna renovacija kretala oko 30 ili 40 tisuća eura zbog velike štete koja je prisutna na većini zgrada, prenosi Index.

Ako vam se to čini zanimljivim, možete se javiti izravno gradonačelniku na adresu [email protected].

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.