Efikasnije provođenje pravnih procedura u Mostaru

Grad Mostar potpisao je Sporazum o stalnom pristupu podacima prijemnog organa putem web servisa sa Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Potpisivanje ovog sporazuma otvara vrata novim mogućnostima za efikasnije obavljanje pravnih procedura. omogućuje stalni pristup prijemnom organu putem web servisa koji povezuje grad sa središnjom evidencijom IDDEEA-e.

To znači da će grad direktno pristupati evidencijama koje IDDEEA održava, poštujući sve zakonske propise a u cilju olakšavanja provođenja različitih administrativnih postupaka svim građanima ovog grada.

Ovo partnerstvo omogućava bolju razmjenu podataka i pojednostavljenje administrativnih procedura, čime se povećava dostupnost i transparentnost javnih usluga za građane, što ima jasnu povezanost sa EU Digitalnom strategijom u pogledu Cilja 6, koji se odnosi na razmjenu podataka i interoperabilnost, a ujedno i sa ostvarenjem nekih od UN SDG ciljeva, konkretno cilja 16 (Mir, pravda i snažne institucije) i cilja 17 (Partnerstvo za postizanje ciljeva).

Ova inicijativa je primjer kako digitalizacija može unaprijediti javne usluge i doprinijeti održivom razvoju. Grad Mostar, zahvaljujući pristupu centraliziranim evidencijama IDDEEA-e, može efikasnije odgovarati na potrebe svojih građana, smanjujući administrativne barijere i povećavajući pristup informacijama. Time se postiže veća efikasnost i transparentnost, što je u skladu sa principima dobre uprave i održivog razvoja koje promoviraju EU i UN, priopćeno je iz IDDEEA-e.

IDDEEA pozvala općine, banke…: Više ne trebate građanima tražiti CIPS potvrde

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.