Još 55 dana: BiH jedina u Europi nije digitalizirana

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH zaključilo je na današnjoj sjednici o procesu prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje da je trenutno stanje alarmantno, jer u preostalih 55 dana do ispunjavanja obaveze prelaska relevantni sudionici u tom procesu – zakonodavna i izvršna vlast, te javni RTV servisi BiH, nisu ispunili zadatke u početku procesa digitalizacije u BiH.

Vijeće Agencije ponovo će uputiti Vijeću ministara BiH prijedlog interventnih mjera za donošenje rješenja radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica neispunjavanja međunarodnog Sporazuma, zaštite interesa TV postaja, te krajnjih korisnika – građana Bosne i Hercegovine.

Vijeće je upozorilo da emitiranje TV programa poslije 17. lipnja 2015., u najvećem broju slučajeva, neće biti moguće u okvirima dodijeljenih tehničkih uvjeta dozvole.

S obzirom da ovaj problem nije u nadležnosti TV postaja već isključivo države koja nije ispunila uvjete za prelazak na digitalno emitiranje, radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica Vijeće je zaključilo da će Agencija omogućiti nastavak važenja uvjeta dozvole, uz obavezivanje kablovskih distributera da nastave distribuciju programa kada TV postaje same osiguraju signal.

Također, na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2014., te je odobreno da na javne konzultacije bude upućen nacrt Odluke o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama.

Nacrt Odluke je rezultat regionalne suradnje i sklapanju multilateralnog Sporazuma o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, priopćeno je iz RAK-a.

(Fena)

4 komentara

  • Evo ja gledam i ne osjećam se nimalo glupo. Gledam svakog vikenda jednu nogometnu utakmicu, a utorkom Ligu prvaka jer HRT tada ne prenosi i mislim da je pošteno da trebam platiti ako gledam pa makar samo tih nekoliko utakmica mjesečno. Da ništa ne gledam vjerojatno ne bih ni ja plaćao.

  • a jesan se nasekira, neću moć od sekirancije ništa izist a skuva san raštiku sa mladom janjetinom i bocu bilana oladio šta ću sad jadan ti san Dule pomozi

Komentiraj: