Jon Fosse dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Norveški pisac i dramaturg Jon Fosse dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2023. godinu “za svoje inovativne drame i prozu koje daju glas neizrecivom”.

Nagradu dodjeljuje Švedska akademija i vrijedna je 11 milijuna švedskih kruna (oko milijun dolara).

Akademija je priopćila da je Fosse, rođen 1959. u Haugesundu na zapadnoj obali Norveške, proizveo djela u različitim žanrovima, uključujući drame, romane, zbirke poezije, eseje, knjige za djecu i prevode. On je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca, navodi se.

Fosse spaja ukorijenjenost u jeziku i prirodi svog norveškog porijekla, s umjetničkim tehnikama na tragu modernizma, rekao je član Švedske akademije Anders Olsson.

Fosse je rekao da je “preplavljen i pomalo uplašen”.

Ovo vidim kao nagradu za književnost koja prije svega ima za cilj da bude književnost, bez drugih razmatranja, naveo je on u priopćenju.

Fosseov europski proboj kao dramaturga došao je sa pariskom produkcijom Claudea Régya iz 1999. godine, njegove drame iz 1996. “Nokon kjem til å komme” (“Neko će doći”).

Njegov magnum opus u prozi je Septologija koju je završio 2021. – “Det andre namnet” (2019), “Drugo ime” (2020), “Eg er ein annan” (2020), “Ja sam drugi” (2020), i “Eit nytt namn” (“Novo ime” -2021), prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.