Johnson: Žene u burkama izgledaju kao “poštanska sandučad” – Jabuka.tv

Johnson: Žene u burkama izgledaju kao “poštanska sandučad”

Predsjedatelj bitanske vladajuće konzervativne stranke i bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson izrazio je u utorak žaljenje zbog novinske kolumne u kojoj je napisao da žene koje nose burke izgledaju kao “poštanska sandučad” i pljačkašice banaka.

Johnson, koji je podnio ostavku u vladi prošlog mjeseca u sporu oko Brexita, napisao je te komentare u članku u novinama Daily Telegraph objavljenom u ponedjeljak. Johnson je napisao da se protivi zabrani nošenja burki i marama koje pokrivaju lice, ali je dodao da je “apsolutno smiješno da žene biraju da hodaju uokolo kao poštanska sandučad”.

Sve više država zabranjuje vjerska pokrivala: Znate li razliku između burke, hidžaba i nikaba?

Njegov članak izazvao je kritike muslimanskih grupa i ostalih političara – među kojima i nekih iz redova konzervativaca. Johnson je bivši gradonačelnik Londona i jedan od najpoznatijih britanskih političara.

On je podnio ostavku na položaj ministra vanjskih poslova u julu, optužujući premijerku Theresu May da je “ubila san o Brexitu” svojim planom da zatraži tješnje ekonomske veze s Evropskom unijom nakon britanskog napuštanja bloka u narednoj godini.  Ostavka je učvrstila poziciju Johnsona kao čelnika pro-Brexit krila Konzervativne stranke, koja je duboko podijeljena oko pristupa prema EU.

Mnogi očekuju da će se May suočiti s izazovima njenom čelništvu ukoliko se posrnuli pregovori o Brexitu ne poboljšaju – a veoma je vjerovatno da će Johnson biti među glavnim kandidatima da je naslijedi.

Neki sumnjaju da Johnsonovi komentari o burkama imaju za cilj ojačati njegovu poziciju među desničarskim članovima stranke, prenosi Asociated Press.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.