Johnson i čelnici EU nastavljaju pregovore

Britanski premijer Boris Johnson, predsjedavajući Europskog vijeća Charles Michel i čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen održat će razgovore 15. lipnja kako bi pokušali pokrenuti zakočeni dijalog o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon telefonskog razgovora s Borisom Johnsonom, predsjednik vijeća Charles Michel pristao je da održi konferenciju na visokoj razini u ponedjeljak 15. lipnja s Ursulom von der Leyen i čelnikom Europskog parlamenta Davidom Sissolijem video putem, priopćio je Michelov glasnogovornik na Twitteru.

Razgovori o sporazumu o sveobuhvatnim odnosima između Britanije i 27-člane EU ostvarili su slab napredak od veljače. Vrijeme ističe jer prijelazno razdoblje nakon britanskog napuštanja unije završava krajem ove godine, prenosi Reuters.

Britanija je priopćila da je pristala na intenzivirani vremenski okvir za pregovore o slobodnoj trgovini s Europskom unijom u srpnju dok obje strane pokušavaju postići sporazum do kraja godine.

Ovaj novi proces uključuje mješavinu formalnih pregovaračkih rundi i manjih grupnih sastanaka, i u Londonu i u Bruxellesu, uzimajući u obzir zdravstvene preporuke koje bi to omogućile, navodi u priopćenju britanska vlada.

Razgovori će biti održani svakog tjedna u razdoblju između 29. lipnja i 27. srpnja.

Britanija je službeno napustila Europsku uniju krajem siječnja, ali se malo toga promijenilo u odnosima s blokom zahvaljujući prijelaznom razdoblju koje traje do kraja godine, prenijela je Fena.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.