Johan Sattler traži hitno zatvaranje Vučjaka

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler, prilikom današnjeg posjeta Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe MUP-a Unsko-sanske županije, ali i na sastancima s predstavnicima gradske i županijske vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.

Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i s ovom aktivnošću podrška Europske unije u BiH dosegla je iznos od 36 milijuna KM.

Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama, istaknuo je šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i županijske vlasti.

Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuvjetna i neprihvatljiva kad su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja, naglasio je Sattler.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Europske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom razdoblju, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. studenoga. Županijski premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Europske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za  situaciju s migrantima u USŽ.

Samo zahvaljujući podršci Europske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovno apelirati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uvjetima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih sudionika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanske županije, poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti osiguranja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici pokušati dobiti suglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i službenu odluku. Tu se relativno brzo mogu osigurati struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može reći kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka utvrdili su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanska županija gotovo sama nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.