Jewell: Ako nema reformi, nema ni novca za BiH

Razgovori s bh. vlastima o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) propali su zbog nespremnosti političara da se obvežu na ključne reforme, kazao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik ММF-а BiH.

Pregovori su prekinuti u prosincu jer nismo mogli postići dogovor s vlastima u pogledu ključnih reformi neophodnih da bismo prezentirali program našem Izvršnom odboru, pojasnio je Jewell u razgovoru za “Avaz”.

Dodao je da su postojala neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom.

Što se tiče FBiH, voljeli bismo da vlasti poboljšaju program kreditnih garancija koji se do sada nije pokazao efikasnim. Vlasti RS se nisu složile u vezi s pitanjem reformi u pogledu digitalizacije, uspostavljanja jedinstvenog registra bankovnih računa fizičkih lica i jačanja “sigurnosne mreže” financijskog sektora. Oni smatraju da ove reforme podrazumijevaju neprihvatljiv prijenos nadležnosti s entitetske na državnu razinu, istaknuo je Jewell.

Za razliku od Svjetske banke i EBRD-a, MMF ne financira projekte, objašnjava Jewell, što znači da novac koji pozajmljuju nije namijenjen za određeni projekt, poput izgradnje autoceste ili opremanja bolnice.

Mi pružamo podršku proračunima. Iako nije moguće pratiti kako se novac troši, pomno i pažljivo analiziramo proračune vlada, a ponekad i namećemo ograničenja u pogledu proračunskog deficita ili iznosa tekuće potrošnje, koja uključuje plaće. Također pružamo i tehničku pomoć u cilju unapređenja procesa pripreme proračuna, izvršenja, transparentnosti i odgovornosti. Od početka pandemije koronavirusa tražili smo od vlasti da objave informacije o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica, što oni i rade, a tražimo i reformu u oblasti javnih nabavki, kazao je Jewell.

Dodao je da je MMF spreman u svakom trenutku ponovo početi pregovore kako bi pomogli BiH da se nosi s ekonomskom krizom izazvanom pandemijom.

Ali, da bismo to uradili, potrebno je da vlasti pristanu na provođenje reformi koje će pomoći da po okončanju pandemije BiH izgradi snažniju ekonomiju, istakao je Jewell.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.